Online bankieren

Mobiel betalen met Bancontact: 4 handige mogelijkheden

Snel en gemakkelijk betalen met je smartphone? Het kan! Ontdek hieronder de mogelijkheden en hoe je dat doet.

Vrienden of familie terugbetalen of een rekening splitsen: tot voor kort was het een heel gedoe met cash geld of overschrijvingen. Maar dat is nu verleden tijd. Met mobiel betalen doe je dit namelijk gemakkelijk en snel via je smartphone of tablet. Hiervoor gebruik je gewoon je ING Banking-app, waarin de functies van Bancontact en Payconiq zitten. Een aparte app downloaden is dus niet nodig.

Hoe werkt het precies? Wel, jij of de tegenpartij geeft in de ING Banking-app het te betalen of te ontvangen bedrag in. Vervolgens maakt de app automatisch een unieke QR-code aan. Dit is een wit vierkant met zwarte vlakken. Daarna scant de andere persoon deze QR-code met zijn of haar banking app en bevestigt de transactie door een pincode in te geven.

Er zijn tal van situaties waarbij mobiel betalen met je smartphone of tablet de zaken heel wat eenvoudiger maakt:

1. De rekening splitsen na een gezellige afspraak

Je gaat samen met een vriend wandelen op zondagnamiddag. Onderweg bestellen jullie aan een kraampje een warme chocomelk met een Brusselse wafel. Om het simpel te houden neem jij het afrekenen op jou, om nadien de rekening onder elkaar te splitsen. Vroeger zorgde dit al eens voor het nodige gedoe. Je vriend die geen cash geld bij zich had of daarentegen een hoop muntjes bovenhaalde, bijvoorbeeld. Of het later wel eens naar je zou overschrijven. Met mobiel betalen regel je dit onmiddellijk en zonder discussies nadien, met jullie smartphones.

2. Betalen in de winkel

Van bij de bakker op de hoek tot in de lokale kledingzaak of grote meubelketen: er zijn steeds meer betaalmogelijkheden. Zeker in deze bijzondere tijden wil je daarbij liefst van al geen betaalterminal aanraken of met wisselgeld te maken krijgen. Mobiel betalen is ook in dit geval een mogelijkheid. Je scant de QR-code op de betaalterminal, het scherm van de kassa of een sticker met het Bancontact-logo. Het enige wat je dan nog moet doen is het bedrag controleren en je pincode intikken.

Contactloos betalen tot 50 euro

Naast mobiel betalen is ook contactloos betalen een handig alternatief om af te rekenen in de winkel. Hierbij houd je je bankkaart of smartphone met de ING Banking-app tegen een betaalterminal. Vervolgens gaat de betaling vanzelf, voor transacties tot 50 euro. Je bankkaart in het toestel steken en een pincode geven hoeft zo niet meer.

3. Afrekenen bij webshops

Mobiel betalen geraakt bij meer en meer webshops ingeburgerd. Vroeger had je voor online betalingen altijd je kaartlezer nodig. Lastig wanneer je dit toevallig niet bij je hebt. Bovendien moest je je bankkaart bovenhalen of het nummer van je kredietkaart prijsgeven.

  • Stap 1: bij het afrekenen op de webshop selecteer je de betaalmogelijkheid ‘Betalen met Bancontact’.
  • Stap 2: vervolgens krijg je de keuze tussen het afrekenen met je banking app of het scannen van een QR-code. Kies de tweede optie.
  • Stap 3: op je computerscherm krijg je nu de QR-code te zien, die je met je ING Banking-app scant.
  • Stap 4: enkel nog je pincode intikken en klaar is Kees.

4. Binnenkomende facturen regelen

Papieren facturen maken alsmaar meer plaats voor digitale exemplaren. Maar ook voor het betalen van online facturen die via e-mail of Doccle binnenkomen had je tot voor kort steevast je bankkaart en kaartlezer nodig. Gelukkig maakt mobiel betalen ook geld overschrijven naar bedrijven nog een stuk eenvoudiger. Op steeds meer facturen vind je een QR-code terug. Deze scan je met je ING Banking-app, om vervolgens het bedrag te controleren en te bevestigen. Rekeningnummers en andere betalingsgegevens hoef je dus niet meer zelf in te typen.

Hoe doe ik mobiele betalingen met mijn smartphone?

Wil je om een terugbetaling vragen? Dan maak jij heel makkelijk een betalingsverzoek aan met je app:

1. Open de ING Banking-app.

2. Ga naar het menu ‘Betalingen’ onderaan en selecteer ‘Bancontact’ of ‘Payconiq’.

3. Kies de optie om een bedrag te ontvangen.

4. Volg de stappen op je scherm en geef het bedrag in.

5. Er wordt nu automatisch een QR-code voor je gemaakt.

6. Laat deze QR-code door de tegenpartij scannen. Gebruik je Payconiq? Dan kan je het betaalverzoek doorsturen naar één of meer van je contacten.

7. Wacht even tot je op je eigen scherm de bevestiging van de transactie ziet.

Omgekeerd kan je ook makkelijk iemand terugbetalen via je app:

1. Open de ING Banking-app.

2. Ga naar het menu ‘Betalingen’ onderaan en selecteer ‘Bancontact’ of ‘Payconiq’.

3. Kies de optie ‘Betaal’ (bij Bancontact) of ‘Scan een QR-code’ (bij Payconiq).

4. Scan de QR-code op het toestel van de tegenpartij.

5. Controleer het bedrag en de rekening waarmee je betaalt.

6. Bevestig je betaling met je pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

7. Wacht even tot je op je eigen scherm de bevestiging van de transactie ziet.

Stap in de wereld van het mobiel betalen, met de ING Banking-app.

Van het terugbetalen van je vrienden tot facturen betalen: met de ING Banking-app handel je snel en gemakkelijk alles via je smartphone af.