Uitrusting

Bestelwagen, machine of IT-materiaal: al eens gedacht aan leasen?

Een voertuig financieren voor je bedrijf? Investeren in een graafmachine of vorkheftruck? In plaats van ze te kopen en een lening aan te gaan, kun je ze ook leasen. Ontdek alle praktische en fiscale voordelen.

Als ondernemer heb je soms grootse plannen. Alleen laat je portefeuille het niet altijd toe om investeringen te doen om je bedrijf uit te breiden.

Met die nieuwe machine of bestelwagen zou je wel heel wat tijd kunnen uitsparen, je klanten beter bedienen of nieuwe diensten kunnen aanbieden. Maar dat materiaal kopen kost veel geld. In zo’n geval kan leasen een voordelige oplossing zijn.

Wat is leasing en hoe werkt het?

Leasing is een financieringsvorm die je gebruikt voor bedrijfsgoederen. Denk aan machines, bedrijfswagens of computers.

Een leaingmaatschappij zoals ING Lease koopt de goederen en jij betaalt maandelijks (of met een andere frequentie) een bedrag voor het gebruik. Terwijl de leasingmaatschappij 'juridisch eigenaar' blijft van die bestelwagen of machine (de aankoop staat op naam van de leasingmaatschappij), word jij 'economisch eigenaar' met gebruiksrecht.

Omdat je economisch eigenaar bent, krijg je wel enkele verantwoordelijkheden. Zo moet je bijvoorbeeld zelf instaan voor de kosten van het onderhoud en voor eventuele reparaties, brandstof of verzekeringen.

Leasing is een makkelijke en veelzijdig financieringsvorm voor je bedrijf. Je hoeft geen zakenimperium te hebben: ook eenmanszaken en vrije beroepen kunnen leasen.

Op My ING Lease kun je simulaties op maat maken. Alles wat je met deze tool kunt simuleren, kun je onmiddellijk omzetten in een leasingcontract. De bestelling wordt in minder dan 24 uur bevestigd aan de leverancier.

Het verschil tussen leasen, lenen en kopen?

Je betaalt de aflossing om uiteindelijk eigenaar te worden, zonder zelf grote investeringen te doen.


 

Leasen

Lenen

Kopen

Garanties

De leasingmaatschappij heeft geen of zelden garanties nodig, want ze koopt het goed en is juridisch eigenaar. Soms is een aanbetaling nodig voor bepaald materieel.

Meer garanties (op terugbetaling) nodig voor het risico dat een bank neemt om geld uit te lenen, want de bank is geen juridisch eigenaar.

Geen garanties nodig.

Bedrag

Je kunt een hoger bedrag financieren.

Je gefinancierde bedrag is meestal lager dan bij leasing.

Afhankelijk van je werkkapitaal.

Flexibiliteit

Aan het einde van je contract kun je het goed kopen aan de restwaarde die je zelf vooraf bepaalt. Ook een nieuwe lease starten of de bestaande lease verlengen kan.

Verkoop het goed wanneer je wil.

Verkoop het goed wanneer je wil.

Investering

Je betaalt de aflossing om uiteindelijk eigenaar te worden, zonder zelf grote investeringen te doen.

Je bent eigenaar en dient het kapitaal volledig af te lossen.

Je dient de investering volledig zelf te dragen.

Werkkapitaal

Je behoudt een groter deel van je werkkapitaal en hoeft geen voorschot te betalen. Ook de btw maakt deel uit van de aflossing en moet je niet vooraf betalen.

Je behoudt een groter deel van je werkkapitaal. 

Bij aankoop is je beschikbare werkkapitaal meteen lager.

TIP: Door de combinatie van een hogere eerste huur en een hogere restwaarde, hou je de maandsommen voor het gebruik laag en rentabiliseer je je investering.

Wat met boekhouding, belastingen en btw?

Ook op fiscaal vlak biedt leasing een alternatief voor een lening of eigen aankoop. Sommige leasingcontracten kunnen off balance, zeg maar als huur geboekt worden. Er staan in dat geval geen schulden meer op de balans, handig om de balans er gezond uit te laten zien voor leveranciers en kredietverstrekkers. De leasingtermijnen zijn in dat geval ook te boeken als een kost.

Bij leasing van de meeste uitrustingsgoederen vermijd je ook de onroerende voorheffing die je zou moeten betalen als je de goederen zelf had gekocht.

 

ING Lease betaalt de volledige btw bij aankoop. Door het afsluiten van een leasingcontract kun je de btw gespreid betalen via de leasevergoedingen.

Leasen zit in de lift in België. Volgens de jongste cijfers van de beroepsvereniging van financiële leasingmaatschappijen (BLV) bedroeg de waarde van het uitstaande leasingvolume in 2019 zo’n 17,5 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling in 15 jaar.

Wat kun je zoal leasen?

Of het nu om een tractor, verpakkingsmachine of een voertuig gaat: met leasing zijn de mogelijkheden heel uiteenlopend.

Wat gebeurt er als het contract afloopt?

Op het einde van het contract kun je kiezen of je de goederen koopt, waardoor je juridisch eigenaar wordt. Elk leasingcontract dat je bij ING aangaat, bevat een op voorhand bepaalde restwaarde. Zo weet je al vooraf de prijs. Kies je niet voor deze optie, dan kun je een andere koper aanduiden. Een derde mogelijkheid is dat je na de leaseperiode ook verder leaset. Een heel flexibele oplossing dus.

Wat kost leasen?

Op My ING Lease kun je alle mogelijke simulaties maken en de prijs berekenen op basis van je persoonlijk profiel.

Heb je het geknipte aanbod gevonden? Dan kun je de simulatie onmiddellijk omzetten in een contract en online tekenen met de Itsme app. Een bestelling van een wagen komt 15 seconden later aan bij de door jou gekozen dealer. Ook bij ander materieel gebeurt dit in minder dan 24 uur.

Op My ING Lease volg je makkelijk de volledige administratie van je contract: snel, eenvoudig en online!