Voertuig

Waarom kiezen voor een hybride auto als bedrijfswagen?

Hybride wagens zijn ideale bedrijfswagens voor ondernemers en eenmanszaken. Financiële en ecologische pluspunten compenseren de iets hogere kostprijs. Een elektrisch voertuig versterkt bovendien ook het sociale imago van uw onderneming.

Wat is een hybride wagen?

Hybride wagens combineren de verbrandingsmotor van een traditionele wagen met een elektromotor en een batterij. De twee motoren ondersteunen elkaars zwaktes. Hoe en wanneer ze dat doen, hangt van het type wagen af.

Ultiem voordeel: de toevoeging van een elektromotor vergroot de efficiëntie van de verbrandingsmotor tot wel 5 keer.

Er bestaat een hybride auto voor elk bedrijf en in elke vorm: van compacte stadsauto’s en robuuste SUV’s tot bestelwagens in diverse groottes.

Wist u dat u met al deze wagens een steentje bijdraagt aan de vermindering van onze CO2-uitstoot? Bovendien zijn ze financieel aantrekkelijk voor ondernemers.  

Welke hybride wagens zijn er?

  1. Full Hybride: Door de krachtige batterij kan een Full Hybride tot een paar kilometer puur elektrisch rijden. Het is de perfecte stadsauto omdat de brandstofmotor niet aanslaat tijdens het starten en stoppen. Ook bij constante snelheden op de snelweg biedt de elektromotor ondersteuning. Full Hybrids halen geen stroom uit het stopcontact maar laden enkel op tijdens het rijden.
  2. Half of Milde Hybride: Bij de Half of Milde Hybride zorgt de verbrandingsmotor voor de aandrijving van de wielen. De elektromotor dient enkel als duwtje in de rug bij starten, stoppen, optrekken, schakelen en hoge aangehouden snelheden. Toch stoot hij 15% minder schadelijke stoffen uit dan een klassieke auto.
  3. Plug-in Hybride: De accu van een Plug-in Hybride laadt u aan om het even welk stopcontact op. De sterke elektromotor kan de auto aandrijven tot 130 km/u. Sommige plug-in hybrides rijden tot wel 50 kilometer elektrisch voor de verbrandingsmotor in actie schiet.
  4. Range Extender: De kleine brandstofmotor van de Range Extender drijft niet de wielen van de wagen aan, maar laadt de accu bij wanneer de stroom dreigt op te raken. Hiermee rijdt u dus altijd elektrisch, met af en toe ondersteuning van de diesel- of benzinemotor. 


Samengevat: De voordelen van een hybride wagen voor uw bedrijf

  • Een hybride auto heeft dezelfde actieradius als een klassieke auto en een grotere dan volledig elektrische wagens. 
  • De elektromotor werkt vooral tijdens starten en stoppen, waardoor een hybride bestelwagen perfect is voor leveringen en laden en lossen.
  • Hij is zuinig en milieuvriendelijk omdat u minder vaak fossiele brandstoffen hoeft te tanken. Dit lagere verbruik zorgt meteen ook voor een fiscaal voordeel.
  • Wie in een hybride rijdt, denkt aan duurzaamheid. Een snelle bonus voor het imago van uw onderneming.


Fiscale aftrekbaarheid van een plug-in hybride bedrijfswagen vanaf 2020

Om vanaf 2020 voordelig te zijn in uw belastingaangifte moeten hybride bedrijfswagens in België aan strikte voorwaarden voldoen.

Zo moet uw auto in Vlaanderen een batterijcapaciteit hebben van minstens 0,5 kWh per 100 kilo, en mag hij niet meer dan 50 gram CO2 per km uitstoten.

In Brussel en Wallonië gelden ongeveer dezelfde voorwaarden. Overleg altijd met uw autohandelaar en boekhouder voordat u een auto koopt.

Hier vindt u alvast een overzicht van plug-in hybrides die ook na 1 januari 2020 volledig fiscaal aftrekbaar blijven. 

Bel onze kredietadviseurs rechtstreeks op 0800/15123

Contacteer ING BCC voor een heldere kredietoplossing bij de aankoop van uw hybride bedrijfswagen.