Innovatie

12 april 2018

Bedrijf zonder baas? De wil vormt de weg

Geen chef? De werknemer die zelf zijn loon (en het winstniveau!) bepaalt? De Waalse informatica-kmo BIVTeam bewijst dat het kan. De chemiereus Solvay is goed op weg als early adopter. En de Gentse start-up Intuo helpt bedrijven om de werknemers het stuur in handen te geven. Van top-downleiderschap naar bottom-upbeleid klinkt heel positief.

Toch leert de ervaring dat echt zelfbestuur pas levensvatbaar wordt als het wortelt in de intrinsieke motivatie van werkgever én werknemer. 

De uitdagingen van selfmanagement
"Mijn grootste vrees toen ik het zelfbestuur lanceerde, was dat ik verdacht zou worden van manipulatie"
Bénédicte Baurain, BIV Team
  • Willen alle medewerkers de verantwoordelijkheid van autonomie wel dragen?
  • In de absoluut horizontale organisatie, beslissen de medewerkers zelf over hun verloning, de investeringen, … tot en met wat er met de winst gebeurd?
  • Is elke medewerker voldoende onderlegd om mee te beslissen over de financiële strategie van een bedrijf?
  • Hoe rijm je het streven naar meer concurrentiekracht of groei van de onderneming met de individuele doelstellingen van de medewerkers?
  • Dat lijkt onhaalbaar voor een groot bedrijf met meerdere aandeelhouders?
  • Hoe absoluut is zelfbestuur? In fine draagt iemand de juridische verantwoordelijkheid voor de daden van de onderneming.
  • Krijgt hij die aansprakelijk is niet het laatste woord in het beslissingsproces?
  • Welke andere factoren behalve de juridische aansprakelijkheid, staan het absolute zelfbestuur in de weg?
  • Hoe soepel is de bestaande arbeidswetgeving?

Lees antwoorden op die vragen in het diepte interview hier.

Het project Solvay
Als multinationale groep moeten we evolueren en de teams centraal stellen. We hebben geen andere keuze

Cécile Tandeau de Marsac is directeur-generaal en HR-manager van de Solvay-groep, een bedrijf met 27.000 medewerkers met uiteenlopende profielen: arbeiders, technici en ingenieurs van alle leeftijden en alle achtergronden.

Ze draagt het fascinerende maar complexe proces om de bedrijfscultuur heruit te vinden en op een meer ‘employee centric’ en meer digitale leest te schoeien. "Als multinationale groep moeten we evolueren en de teams centraal stellen. We hebben geen andere keuze."

www.solvay.com

Het model BIVTeam
Anders gezegd, de medewerkers functioneren autonoom, zitten mee aan het stuur en zijn eigenaar van hun eigen loopbaan

CEO Bénédicte Baurain is niet langer baas van haar softwarebedrijf, maar moderator. Haar inspiratiebron? Grote spelers als Zappos.com en Gore die vooral hun manier van werken willen innoveren, en minder de organisatie of structuur. BIVTeam gooide het klassieke hiërarchisch georganiseerde model met ieder zijn welomlijnde jobomschrijving en takenpakket overboord. Alle medewerkers, inclusief zaakvoerder-eigenaar beslissen alles bij consensus. Van visie en strategie, over verloning, investeringen en winstniveau tot operationele uitrol, risicobeheer en aansprakelijkheid.

www.biv-team.com

De tools van Intuo
Continue coaching vervangt de klassieke jaarlijkse evaluatie en leidt tot meer gemotiveerde mensen

CEO en co-oprichter Tim Clauwaert is overtuigd dat de bedrijfswereld best nog wat technologische impulsen kan gebruiken. Zaken die ze vandaag doen, kunnen veel efficiënter en meer op maat van de werknemer. Zo ontwikkelde het bedrijf een evaluatieplatform waar de medewerkers continu feedback geven op het werk van collega’s.

"Continue coaching vervangt de klassieke jaarlijkse evaluatie en leidt tot meer gemotiveerde mensen." Tegelijk leert het platform de medewerkers zaken over zichzelf. "Wie vaak hoort dat hij goed mensen kan aansturen, beseft misschien dat hij een goede peoplemanager zou zijn. En zit zo zelf aan het stuur van zijn loopbaan."

www.intuo.io

Wilt u meer weten over Business 4.0?