Starters

23 februari 2017

CREATIS: de incubator voor bedrijven komt naar België

CREATIS gaat in België in zee met ING en KissKissBankBank om de eerste incubator op te richten voor Belgische bedrijven uit de culturele en creatieve sector.


Wat is CREATIS?

CREATIS is een kweekvijver voor culturele ondernemers en bestaat al in Frankrijk. Het initiatief staat volledig in het teken van ondernemerschap en innovatie in alle cultuurdomeinen: media, audiovisueel, animatie, muziek, architectuur, internetcultuur, reclame, mode, beeldende kunsten, fotografie, culinaire kunsten, kunstberoepen, ontwerp, pers, radio, erfgoed, uitvoerende kunsten, publieke kunst …

“CREATIS wil de ontwikkeling van ondernemingen uit de culturele en creatieve sector begeleiden en versnellen” Met de steun van ING België wil CREATIS de ontwikkeling van ondernemingen uit de culturele en creatieve sector begeleiden en versnellen. Daarnaast wil het initiatief die ondernemingen integreren in een stimulerend ecosysteem en hen begeleiding op maat door deskundigen aanreiken.

Partnerschap tussen ING en KissKissBankBank

Een jaar geleden voegde ING België, in samenwerking met KissKissBankBank, participatieve financiering (crowdfunding) toe aan haar financieringsoplossingen voor ondernemers. Zowel de ondernemer als de bank varen wel bij een gediversifieerd financieringsaanbod.

De samenwerking tussen beide partners leidde reeds tot de financiering van diverse projecten op het platform (grotendeels ondernemingen uit de sociale economie en uit de culturele en creatieve sector). De kunst- en cultuursector heeft, ondanks zijn enorme publieke en commerciële potentieel, behoefte aan specifieke begeleiding om zich ten volle te ontplooien. Ook hier komt de samenwerking tussen ING en KissKissBankBank dus volledig tot haar recht.

CREATIS in België

De incubator neemt zijn intrek in het ING Art Center aan het Koningsplein. Daar vinden ook de door ING georganiseerde tentoonstellingen plaats. Zo wordt dit kunstencentrum, in hartje Brussel, een plek van permanente dialoog met de stad en de maatschappij.

Gedurende een jaar kunnen maar liefst tien ondernemingen uit de creatieve en culturele sector er terecht, met als doel te groeien als bedrijf. Er wordt voorrang gegeven aan ondernemingen die een innovatieve, digitale activiteit ontwikkelen en werken aan projecten die op de Europese en internationale markten kunnen evolueren. Hun oprichters denken over de grenzen van sectoren en werkwijzen heen.

“Begeleiding op maat wordt vooropgesteld.” Daarbij krijgen ze begeleiding op maat. De ondernemers krijgen ook toegang tot een netwerk van deskundigen die hun specifieke opleidingen kunnen geven: een businessplan opstellen, uitschrijven en presenteren; presentaties, communicatie en salesportfolio uitwerken; de basisbeginselen van het recht (handelsrecht, sociaal recht, intellectueel eigendomsrecht, internetrechten); onlinestrategieën ...

De deelnemende ondernemingen krijgen begeleiding van ING. Ze kunnen niet alleen rekenen op de knowhow van ING op het vlak van innovatie in de banksector, maar ook op de artistieke expertise die gebundeld is in het ING Art Center.

Edouard Meier, directeur van CREATIS België: “Verblijven binnen CREATIS, maakt deel uit van een ecosysteem dat veel verder gaat dan een gedeelde werkplek. Het ondernemingsproject dat plaatsvindt binnen een culturele organisatie verrijkt zich door ontmoetingen, uitwisselingen en interacties met de verschillende spelers uit de sector. Het verruimen van het gezichtsveld stimuleert de economische en culturele creativiteit. Hierbij gaat de ondernemer deel uitmaken van een actief project om de culturele economie te structureren op basis van drie pijlers: sterke partnerschappen, ook buiten de culturele sector om het werken in de eigen leefwereld te overstijgen; mee nadenken over de sector om projecten, ideeën en werken te stimuleren; de interactie met het publiek.”

Ontdek de geselecteerde start-ups

CREATIS Brussel werd gelanceerd op 23 februari. 14 Belgische start-ups zijn geselecteerd om deel te nemen aan het programma:

 • Airplane Mode
 • Be Museum
 • Big Boy System
 • Delitoon
 • Divercities
 • FOMO
 • FTRSND
 • Museomix
 • Nationa(a)l
 • Poolpio
 • Poppositions
 • Poppositions
 • Superdog
 • Walden

Google en het investeringsfonds START’INVEST, gespecialiseerd in de ontwikkeling van de creatieve economie, nemen vanaf nu ook deel aan het project aan de zijde van KissKissBankBank en ING. Samen werken ze aan de incubatie van 14 start-ups met groei en internationalisering als doel.

Meer weten ? Klik hier.