Dagelijks beheer

5 juni 2018

Werk en privé: hoe vindt u een goed evenwicht?

Kelly De Dijcker leidt samen met haar echtgenoot Pieter Balcaen de familiale logistieke bedrijvengroep ECS. De CEO’s kloppen lange dagen, dragen de verantwoordelijkheid voor het bedrijf met ruim 800 medewerkers en runnen een gezin met drie kinderen. “Alles is strikt gemanaged, zowel op de werkvloer als in de huiskamer”, legt De Dijcker uit.

Werk en privé door de ogen van een CEO-koppel

Kelly De Dijcker en Pieter Balcaen, twee prille veertigers, zijn co-CEO’s van de logistieke bedrijvengroep ECS. Ze zijn goed thuis in de sector van transport, expeditie en logistiek. Deze sector kampt met concurrentie van buitenlandse lowcost-ondernemingen, toenemende files en lage marges. En bovendien runnen ze samen een gezin van drie kinderen, twee meisjes van 5 en 7 en een jongen van 9.

Een goede planning is essentieel
“Thuis moet alles even goed gemanaged worden als in het bedrijf.”

Kelly De Dijcker: “Het is erg moeilijk om een balans te vinden tussen werk en privé. Het is één grote organisatie. Thuis is overdag alles professioneel georganiseerd. Iemand runt het huishouden in de voormiddag, een tweede persoon haalt de kinderen van school en blijft tot 19.30 uur, wanneer wij thuiskomen. Vanaf dan gaat al onze aandacht naar de kinderen.”

Het idee dat ondernemers de vrijheid hebben om zelf hun agenda flexibel in te vullen, wordt al snel ontkracht. Het hangt er maar van af in welke sector of in welk soort bedrijf je actief bent. De Dijcker: “Als we in het bedrijf zijn, wordt onze agenda bepaald door meetings. Eén dag werk ik thuis, dan kan ik mijn agenda iets flexibeler indelen.” Pieter Balcaen beaamt: “Thuis moet alles even goed gemanaged worden als in het bedrijf. Ook de agenda van de kinderen is strikt gepland tijdens de week.” – “Maar in het weekend proberen we een stukje niet-georganiseerd te leven. Je moet af en toe durven los te laten”, vult Kelly De Dijcker aan.

Omgaan met sociale druk

Kinderen van school halen? Dat zit er niet in. Ook een deel van de avondshift gaat aan hen voorbij. Vinden ze dat niet jammer? Pieter Balcaen noemt een en ander relatief. “Meer aanwezig zijn voor de kinderen? Mijn vrouw werd naar een internaat gestuurd toen ze negen was, zo ging dat in de transportsector. Mijn ouders runden supermarkten en werkten zes en een halve dag per week. Wij zien onze kinderen ontzettend veel. Zouden zij ons nog meer willen zien? Willen ze dat we hen afzetten aan de schoolpoort? Waarschijnlijk wel, maar dat krijgen we niet voor elkaar. Nu, wij kregen niet zoveel aandacht en we zijn er toch ook allebei goed uitgekomen?”

“We hebben er bewust voor gekozen om niet letterlijk boven het bedrijf te wonen’, zegt Pieter Balcaen, ‘want dan sta je dag en nacht ter beschikking van je bedrijf en medewerkers. Zo was het vroeger, bij mijn ouders. Ik zit ook regelmatig in het buitenland, maar mijn vrouw is er heel veel voor de kinderen. We denken dat ze niet te klagen hebben. We voelen wel de druk van de maatschappij, maar we laten ons daar niet aan vangen. Voor de echt belangrijke momenten maken we altijd tijd vrij.

Sport als uitlaatklep

Kelly De Dijcker: “Onze kinderen zien elke dag dat we hard werken. Ze hebben alles, maar beseffen ook dat daar iets tegenover staat. Het geld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze krijgen ook de kans om leuke hobby’s te doen, zoals tennis en hockey. Daar komt nog bij dat onze kinderen niet elke dag tot 18 uur in de naschoolse opvang zitten, ze doen aan sport en hebben andere sociale activiteiten.” Sinds twee jaar sporten beide CEO’s zelf ook, functionele training en drie keer per week 5 kilometer lopen. “We hebben daar echt nood aan, om te ontladen.”

Balans tussen werk en privé? 5 gouden tips
  • Reserveer duidelijke werkblokken in uw agenda, maar plan evenzeer uw vrije tijd.
  • Maak de grens tussen werk en privé duidelijk. Een fysiek gescheiden kantoor is cruciaal.
  • Wees ook écht bij uw kinderen als u tijd met hen doorbrengt. Investeer in quality time.
  • Neem een goeie personal assistant aan op de werkvloer, die is van onschatbare waarde.
  • Recreatief sporten brengt meer in balans en het maakt uw hoofd even leeg.
En nu?