Dagelijks beheer

17 november 2017

3 signalen dat uw bedrijf financieel gezond is

Als ondernemer moet u snel kunnen schakelen, dat komt u intussen vast al bekend voor. Zowel een voorwaarde als (hopelijk) een gevolg daarvan is dat het u financieel voor de wind gaat. Wanneer kan u precies spreken van een financieel gezonde situatie? We zetten enkele signalen op een rijtje.

1. U behaalt een break-even (of nog beter: winst)

Zeker bij de start van uw onderneming zal u een aantal kosten moeten maken. Het is dan zaak om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat uw inkomsten deze kosten gelijk trekken. Makkelijker gezegd dan gedaan? Een financieel plan kan u hierbij helpen. Stel een winststrategie op zodat u goed weet waar uw inkomsten liggen.

Verlies blijven draaien is dan ook niet houdbaar. U heeft er baat bij om zo snel mogelijk op een break-even te belanden. Dat is een situatie waarbij u geen winst en geen verlies maakt. Uw inkomsten en uitgaven zijn dan exact in evenwicht. De volgende mijlpaal is dan om uw inkomsten nog verder te vergroten zodat u winst maakt.

Draait uw onderneming al winst? Mooi zo! Dan is het wel even uitkijken wanneer u plots terug op break-even belandt. Probeer de oorzaak daarvan te achterhalen en neem eventueel uw financieel plan er nog eens bij. Misschien blijkt de winststrategie uiteindelijk geen haalbare kaart en moet u deze bijstellen.

2. Uw cashflow is stabiel

Geld stroomt uw onderneming binnen en u geeft het ook weer uit, dat is evident. Het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van uw onderneming over een bepaalde periode (bijvoorbeeld een maand of een jaar) noemen we de cashflow. U houdt deze best goed in de gaten, want het is een van de belangrijkste financiële criteria.

Maak voor uzelf een liquiditeitsbegroting op: noteer op welke dagen in de maand er geld in en uit uw onderneming stroomt. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Want bij een negatieve cashflow heeft u niet genoeg geld in eigen handen om een investering of grote kost te doen. Laat staan om simpelweg uw verplichtingen na te komen.

Bij een negatieve cashflow gaat u geld moeten lenen, wat op zijn beurt weer geld kost. Zo dreigt u in een negatieve spiraal te komen. Houd uw cashflow dus liever positief en zo stabiel mogelijk. Dat betekent ook dat u misschien beter naar een krediet kijkt om een grote investering te doen, in plaats van alles uit eigen zak te betalen en zo uw cashflow te doen wankelen.

3. U budgetteert regelmatig

Als ondernemer zou u een perfect zicht moeten hebben op uw financiële situatie. Welke facturen zijn nog niet betaald, welke investeringen heeft u in het vizier, hoeveel btw zal u moeten betalen… Drie belangrijke pijlers daarbij zijn opbrengsten, kosten en investeringen. Maar ook: heb u extra kapitaal nodig – om bijvoorbeeld een nodige investering te doen?

In uw budget moet u uiteenzetten hoe u dat alles ziet en plant. En nog belangrijker: u moet dit continu aftoetsen aan de werkelijkheid. Daar loopt het vaak mis. Want u heeft nu eenmaal geen glazen bol, niet alles valt te voorspellen. Daarom is het verstandig altijd een appeltje voor de dorst opzij te houden. Zo bent u nog steeds gewapend tegen onvoorziene kosten.