Dagelijks beheer

14 september 2018

Laat uw medewerkers het beste uit hun bonus halen!

Om hun personeel te motiveren en te behouden, hebben bedrijven de mogelijkheid om warrants en opties op te nemen in hun bonusplan. Steeds meer bedrijven worden verleid door een totaalaanbod dat veilig en gemakkelijk in te voeren is.

Wanneer er een bonus moet worden toegekend aan werknemers die daarvoor in aanmerking komen, stellen heel wat leidinggevenden zich de vraag op welke manier dat variabele loon het best gemaximaliseerd kan worden. "Het Warrant Plan en het Fund Option Plan zijn interessante alternatieven, zowel voor grote bedrijven als voor kmo's", aldus Christophe Delbecque, Team Head Employee Benefits bij ING België.

"Het Warrant Plan en het Fund Option Plan zijn interessante alternatieven"

Win-winpremies

Het belangrijkste voordeel van warrants? Een aantrekkelijke parafiscale optimalisatie dankzij de vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen. "Een bonus van 100 euro bruto kost de werkgever bijna 145 euro, en levert de werknemer ongeveer 47 euro op, een verhouding netto-opbrengst werknemer/kosten werkgever van 30%", aldus Evelyne Fremault, Consultant Employee Benefits bij ING België. "Met het Warrant Plan geeft het bedrijf geen cash, maar warrants die de koers van de Europese beurzen volgen. Vanaf de dag van uitgifte kan de begunstigde die warrants doorverkopen en, bij een constante beurs, hopen om ongeveer 43% van de kosten van de werkgever te recupereren."

Fiscaal voordelig

Bij het Fund Option Plan bestaat de winst uit een extra belastingbesparing. "Een fiscaal erg interessante optie, maar wel eentje die een extra risico voor de begunstigde inhoudt, aangezien de optie pas na een jaar verkocht kan worden. De begunstigde is dus afhankelijk van schommelingen op de aandelenmarkt", zegt Christophe Delbecque. "In ruil daarvoor kan hij bij een constante beurs rekenen op een netto-opbrengst van ongeveer 54% van de bedragen die zijn ingelegd door de werkgever."

Een volledig aanbod

Sinds 2017 biedt ING werknemers van klanten van de bank de mogelijkheid om hun warrants of opties rechtstreeks te beheren via een elektronisch platform. "Een doeltreffend middel dat onze klanten van alle administratieve rompslomp verlost. Dat past helemaal in onze algemene aanpak, die een hele reeks complementaire diensten omvat." Zo begeleidt het team Employee Benefits de werkgever gedurende de hele procedure en helpt het team onder andere om de begunstigden over het onderwerp te informeren aan de hand van presentaties in drie talen. "Er is ook een follow-up, onder andere voor de belastingheffing. Dit blijkt erg nuttig te zijn wanneer we onze klanten helpen met de voorbereiding van hun loonstrookjes." Tot slot kunnen de begunstigden op elk moment bij een helpdesk terecht, die door ING wordt voorzien.

Veiligheid voor alles

In België wordt de toekenning van bonussen via warrants en opties geregeld door een wet uit 1999. Als pionier en marktleider past ING zijn instrumenten voortdurend aan, om zo maximaal tegemoet te komen aan de behoeften van bedrijven. De twee bonusplannen maken zo goed mogelijk gebruik van de mogelijkheden tot optimalisatie die de wetgeving biedt. "Zonder de juridische zekerheid op losse schroeven te zetten, aangezien ING een geldigverklaring kreeg van zowel de fiscus als de RSZ. Een absolute vereiste voor ING en een belangrijke geruststelling voor bedrijven", besluit Christophe Delbecque.