Dagelijks beheer

8 juni 2018

Legal Entity Identifier vanaf 2018 verplicht voor alle bedrijven die beleggen

Karine DHaenens

Karine DHaenens

Legal Advisor ING

Legal Advisor ING Belgium

Vanaf 1 januari 2018 moeten alle rechtspersonen die verrichtingen uitvoeren in bepaalde financiële instrumenten de LEI-code aanvragen. Zo vereist de Europese MiFID II-richtijn. Wilt u zelf met uw bedrijf beleggen of beleggingen verkopen? Dan vraagt u die LEI of Legal Entity Identifier het best zo snel mogelijk aan. Ontdek waarom en hoe.

Transparantie, risicobeheersing en -inschatting worden steeds belangrijker op de financiële markt. De wetgever legt daarom vanaf 2018 een extra verplichting op aan alle rechtspersonen voor een betere identificatie. LEI, of Legal Entity Identifier, houdt in dat alle rechtspersonen wereldwijd worden geïdentificeerd via een unieke alfanumerieke code*. Dat gebeurt wanneer zij transacties in financiële instrumenten uitvoeren.

Snelle opsporing van systeemrisico’s

Het voordeel? Dankzij de wereldwijde identificatie van alle contractspartijen kunnen systeemrisico’s tijdig worden gedetecteerd. De Global Legal Entity Identifier Foundation of GLEIF draagt daaraan bij door de globale LEI Index ter beschikking te stellen. De betrokken partijen kunnen zo alle LEI-data gratis raadplegen.

In 2013 werd de LEI geïntroduceerd voor alle rechtspersonen die handelen in afgeleide financiële instrumenten, zogenaamde derivaten**. Vanaf 1 januari 2018 moeten ook alle rechtspersonen die verrichtingen uitvoeren in bepaalde andere financiële instrumenten de LEI-code aanvragen***.

Dit betreft transacties en beursgenoteerde financiële instrumenten (aankopen, verkoop en overdrachten) zoals aandelen, obligaties, warrants en trackers (beursgenoteerde indexfondsen). Ook als die buiten de beurs worden verhandeld, of als zij een onderliggend product zijn van een niet-genoteerd financieel instrument. De financiële instellingen die dit soort verrichtingen uitvoeren voor hun cliënten zijn immers onderworpen aan de MiFID II rapporteringsverplichting waarvoor de LEI-code vereist is****.

Een voorbeeld? Structured Notes die mogelijk niet genoteerd zijn, maar waarvan de onderliggende aandelen genoteerd zijn – bijvoorbeeld uit de telecomsector of de BEL 20 Index.

Legal Entity Identifier voor uw bedrijf

Heeft uw bedrijf een rechtspersoonlijkheid (nv, bvba, …)? En wilt u na 1 januari 2018 beleggen of een bestaande belegging verkopen? Dan moet u een LEI aanvragen. Zonder LEI kunt u vanaf 2018 niet meer handelen. Toch als het gaat om de vermelde financiële instrumenten.

Hoe vraagt u die aan? Dat kan via een Local Operating Unit (LOU).België heeft geen erkende LOU, maar er is wel een enkele registratieagent actief: GSI Belgium & Luxembourg. Elk Belgisch bedrijf kan via de website van deze organisatie een LEI * aanvragen.

De kosten voor het aanvragen van een LEI verschillen per LOU . U vergelijkt dus het best de mogelijkheden. Let wel: de LOU’s van Nederland en Frankrijk bedienen alleen ondernemingen in het eigen land. Ze zijn dus geen optie voor Belgische bedrijven.

De kosten variëren tussen 79 tot 89 euro voor een eerste registratie, met een extra bijdrage van 17 tot 19 euro voor de GLEIF. Elke vernieuwing kost tussen 49 en 59 euro.

Via deze sites kunt u een LEI aanvragen als Belgische onderneming

Vraag uw Legal Entity Identifier tijdig aan

Wilt u uw effectenactiviteiten vanaf 2018 vlot verderzetten? Regel dan de registratie van uw LEI-code zo snel mogelijk, en ten laatste in december 2017.

Zodra u een geldig geregistreerde LEI-code hebt, stuurt u die door naar uw ING-contactpersoon. Die zal uw codes registreren in de ING-databank, zodat u volledig in orde bent voor de uitvoering van geïmpacteerde transacties vanaf januari 2018.

Meer info?

Wilt u meer weten over de Legal Entity Identifier (LEI)?