Dagelijks beheer

3 oktober 2017

To hire or not to hire? Hierop moet u letten tijdens het aanwervingsproces

Als zelfstandige ondernemer is de kans groot dat u op een gegeven ogenblik versterking nodig hebt. Een belangrijke beslissing, waarbij u maar beter niet over één nacht ijs gaat. Moet het nog gezegd dat er enkele cruciale aandachtspunten zijn die u best in je achterhoofd houdt? We leggen u uit waar u op moet letten.

Bepaal vooraf welk profiel u nodig heeft

En vooral: houd voet bij stuk. Genoeg ondernemers die een kandidaat in huis namen die niet paste bij het gevraagde profiel, maar wel een toffe jongeman/jongedame bleek. Leg dus voorheen vast welk profiel uw bedrijf nodig heeft en aan welke criteria sollicitanten moeten voldoen.

Dat betekent niet dat u geen beslissing mag maken volgens buikgevoel. Het is eenvoudigweg een kwestie van te evalueren hoe iemand mogelijk kan bijdragen tot de groei van uw onderneming.

Doe een beroep op het juiste netwerk en de juiste kanalen

Zoekt u een digital native? Of eerder een stielman die maar al te graag de handen uit de mouwen steekt? U begrijpt het al: afhankelijk van het gezochte profiel moet u een afweging maken tussen de kanalen waar u uw vacature op plaatst. Digitale profielen vindt u sneller op platformen zoals Bloovi.be en Creativeskills.be, terwijl bijvoorbeeld bouwjobs.be nuttig is voor de bouwsector.

Toch reikt het vinden van die nieuwe werknemer verder dan het plaatsen van uw zoekertje. Of hoe wij het stellen: onderschat nooit de kracht van een goed netwerk. Vraag aan collega’s en vrienden om ‘het woord’ te verspreiden of informeer naar hun relevante kennissen. De kans is groot dat u via via de geschikte kandidaat vindt!

Let op de match met visie en bedrijfscultuur

Heel wat rekruteerders en ondernemers doen aanwervingen op basis van competenties. Toch is de match met uw visie en bedrijfscultuur minstens zo belangrijk. Per slot van rekening kan uw nieuwe witte raaf altijd bepaalde vaardigheden bijspijkeren. De juiste mentaliteit is dus hoe dan ook cruciaal om de snelle groei van uw onderneming te realiseren.

Onze tip? Schenk hier klare wijn over in het sollicitatiegesprek. Stel uzelf de vraag of u met de kandidaat een pint zou gaan drinken. Vergeet niet dat u een groot deel van de dag en week samen doorbrengt, dus moeten jullie haast op dezelfde golflengte zitten.

Voltijds, deeltijds of freelance?

En last but not least: zoekt u voltijdse, deeltijdse of net freelance versterking? Voor veel ondernemers gebeurt die beslissing op basis van het financiële plaatje.

Vaste aanwervingen betekenen meestal een hap uit het budget, terwijl freelance meer flexibiliteit inhoudt - hoewel het ook op termijn geen goedkoop zaakje is.

In elk geval zal u te maken krijgen met flink wat loonadministratie. Gelukkig staat u er niet alleen voor - de hulp van een boekhouder en een gespecialiseerd sociaal secretariaat zullen u een pak vooruit helpen!