Dagelijks beheer

17 februari 2017

Ondernemen: hoe beheert u uw tijd?

Anne-Françoise Gailly

Coach Droomrealisator

Hoe beheert u als ondernemer optimaal uw tijd en hoe organiseert u uw werk? Velen verwachten dat het volstaat om hun oude gewoonten en strategieën die ze als werknemer aanleerden, gewoon voort te zetten. Uit de praktijk blijkt vervolgens dat dat weinig efficiënt is.

Het timemanagement van ondernemers vereist een strategie op maat die rekening houdt met de specifieke facetten van het ondernemen. We bespreken er vier.

1. Grote zelfstandigheid staat voor grote verantwoordelijkheid

Zelfstandigheid is voor velen één van de belangrijkste drijfveren om te starten als ondernemer: “Ik wil zelf kunnen beslissen.”

Het goede nieuws is dat u als ondernemer inderdaad alles kunt beslissen.

Het slechte nieuws? U moet ook alles beslissen! En een groot deel van die beslissingen hangt samen met timemanagement: “Wat doe ik? Wanneer doe ik het? Hoelang? Hoe pak ik dat aan? Welke opdrachten aanvaard/weiger ik? Tegen wie zeg ik ja/nee? … "

2. Een aangepaste werkomgeving
“Bij ondernemers kunnen het alleen zijn en de stilte al snel gaan wegen.”

Vrijheid is één van de andere belangrijke waarden die door ondernemers wordt nagestreefd. De vrijheid om te handelen / te creëren en dus ook de vrijheid om min of meer te werken waar men wil.

Het goede nieuws is dat u als ondernemer effectief (voor een groot deel) van thuis uit kunt werken in alle rust en concentratie.

Het slechte nieuws is dat precies het alleen zijn en de stilte soms gaan wegen. Werknemers fronsen onbegrijpend de wenkbrauwen wanneer ze horen dat ondernemers het telewerk, waar zij net van dromen, inruilen voor landschapskantoren in coworkingruimtes. En toch ...

3. Een (te) grote passie

Typisch voor ondernemers is dat ze dol zijn op hun vak.

Het goede nieuws is dat passie een bijzonder krachtige en onuitputtelijke brandstof is. Er wordt zelfs gedacht dat mensen die hun werk graag doen, niet vatbaar zijn voor een burn-out.

Het slechte nieuws is echter dat gepassioneerde ondernemers slechter hun grenzen kunnen stellen, zowel in de hoeveelheid werk die ze aannemen als de tijd die ze aan hun werk besteden. Het is sowieso niet eenvoudig om nee te zeggen tegen een klant die u voor uw werk betaalt. En op tijd stoppen wanneer u echt van uw werk houdt, is mogelijk nog moeilijker.

De passie wordt dan een gevaar: zelfs iets aangenaams kan te veel zijn. Paradoxaal genoeg loert een burn-out dan om de hoek. En dat is niet alleen moreel een flinke klap, ook de materiële gevolgen kunnen zwaar zijn omdat de ziekte-uitkering voor zelfstandigen een pak minder gunstig is.

4. Een productieve organisatie
“Bij een productieve organisatie is het mogelijk om uw omzet te verhogen zonder meer te gaan werken.”

Productiviteit is een laatste factor die de noodzaak van specifiek timemanagement bij ondernemers verklaart. Er zijn natuurlijk de universele voordelen van een efficiënte organisatie, maar daarnaast hebben ondernemers er ook echt belang bij om hun productiviteit te boosten. Dat houdt enerzijds in dat ze opdrachten kiezen met een hoge toegevoegde waarde (in termen van financieel rendement maar ook met het oog op het versterken van het netwerk en persoonlijke arbeidsvreugde) en anderzijds gebruik maken van strategieën waarmee ze tijd besparen.

De meeste ondernemers hebben er echter geen enkel idee van hoeveel tijd ze precies hebben besteed aan individuele gefactureerde prestaties. Ze focussen enkel op de evolutie van hun omzet of het gefactureerde tarief. Bij een productieve organisatie is het mogelijk om uw omzet te verhogen zonder meer te gaan werken, of zelfs door minder te gaan werken! En was meer tijd voor uzelf niet precies één van de redenen die u hebben aangezet om te gaan ondernemen?

En nu?