Groei

8 juni 2018

Bouwen aan een multinational: het verhaal van AED

AED Group ontpopte zich in 30 jaar tijd tot een belangrijke speler in de audiovisuele industrie. En met de hulp van externe financiële partners wil het bedrijf nu ook uitgroeien tot een multinational.

Het verhaal van Glen Roggeman, CEO van AED Group, spreekt tot de verbeelding. Als jonge snaak begon hij in 1985 audiovisueel materiaal te verhuren aan lokale dj’s. Intussen telt zijn onderneming zo’n 300 werknemers en levert AED elk jaar audiovisueel materiaal voor 60.000 evenementen over de hele wereld. Bedrijfsevenementen, grote aandeelhoudersvergaderingen, Rock Werchter, Tomorrowland, het Eurovisiesongfestival, de openingsceremonie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro … Vanaf hier nieuwe zin begin en nieuwe alinea de minste evenementen waarmee je als bedrijf kunt uitpakken. AED levert geluidsapparatuur, cameramateriaal, belichting of immense beeldschermen. ‘We zijn de bankier van de audiovisuele industrie. We peilen naar de noden van elke klant en zoeken de beste manier om hem te bedienen’, zegt Roggeman.

Hoe de groei ondersteunen?
“Een bankier is een partner die je helpt te professionaliseren, als hij een financieringsoplossing weigert, dan zijn daar altijd goede redenen voor”

AED heeft magazijnen en operationele vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. ‘De onderneming heeft al verschillende groeifases doorgemaakt. Elke fase geeft nieuwe uitdagingen rond vastgoedbeheer, bedrijfsstructuur en interne organisatie. En ook de financieringsnood en -oplossingen zijn elke keer anders’, zegt Roggeman. Hij herinnert zich nog goed hoe hij in het prille begin het grootste deel van het vermogen zelf moest inbrengen en de bank grote waarborgen eiste voor een lening.

Naarmate AED groeide en meer werknemers kreeg, begon Roggeman ook een beroep te doen op kaskredieten en leaseformules voor de financiering van de dagelijkse werking. Ook bullet- en wentelkredieten deden hun intrede. ‘Een bankier is geniaal in het bedenken van financieringsmogelijkheden’, vindt Roggeman. ‘Elke keer is dat ook een kans om je onderneming aan een externe audit te onderwerpen. “Een bankier is een partner die je helpt te professionaliseren, als hij een financieringsoplossing weigert, dan zijn daar altijd goede redenen voor”. Je onderneming komt er altijd sterker uit, wanneer je iets doet met het advies van je bankier.’

Extern kapitaal
“Private-equityspelers verwachten niet alleen periodieke financiële rapporten, maar ook een goed uitgebouwde interne managementstructuur.”

Tien jaar geleden deed AED voor het eerst een beroep op durfkapitaal of private equity, toen PE Group voor 10 miljoen euro in het bedrijf stapte. Andere spelers volgden snel, waaronder ook ING. Met de intrede van extern risicokapitaal werd AED opnieuw wat volwassener. ‘Naarmate grotere spelers meer kapitaal injecteren, ontstaat ook de nood aan verdere professionalisering’, zegt Roggeman. ‘Dan moet je wel goed voorbereid zijn. Toen AED 10 jaar bestond, zocht ik al extern kapitaal. Maar ik ontdekte snel dat het bedrijf daar toen niet klaar voor was. Private-equityspelers verwachten niet alleen periodieke financiële rapporten, maar ook een goed uitgebouwde interne managementstructuur. En in 1995 was het bedrijf nog een onemanshow. Pas een decennium later waren we echt klaar voor extern durfkapitaal’, zegt Roggeman.

Intussen mikt AED op een nieuwe private-equityoperatie van meer dan 100 miljoen euro. ‘Met extra brandstof kunnen we de komende jaren een buy and build-strategie realiseren. Er zijn verschillende ondernemingen in de sector die ons kopiëren en de tijd is aangebroken om enkele daarvan over te nemen. Zo kunnen we AED ombouwen tot een grote multinational’, besluit Roggeman.

Een mix van financieringsvormen is een meerwaarde

‘Voor een grote onderneming is het niet noodzakelijk eenvoudiger om grote investeringen of overnames te financieren. Wel ontstaan voor die ondernemingen veel meer mogelijkheden, al stijgt samen met de omvang van de onderneming ook de complexiteit van de financieringsoperaties’, zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. Grote ondernemingen kunnen een beroep doen op marktfinanciering, maar de uitgifte van obligaties of een beursgang zijn complexe operaties. Ze gaan gepaard met specifieke verplichtingen, voorwaarden en kosten.


Traditionele financiering speelt ook in grote ondernemingen nog altijd een belangrijke rol. ‘Tegenover elk afzonderlijk project staat een andere ideale financieringsvorm. De investering in een machinepark kun je misschien het beste financieren met een langetermijnlening via de bank of een leasingformule, terwijl je voor de financiering van vlottende activa vaak beter een kredietlijn afsluit. En voor ondernemingen die veel exporteren zijn er dan weer specifieke exportkredieten. Voor elke uitdaging is er een andere oplossing’, zegt Marchand.


De mix van financieringskanalen is ook een belangrijke troef voor grote ondernemingen. ‘Het is altijd veiliger om te kunnen terugvallen op verschillende financieringskanalen. Mocht een bedrijf zich te veel financieren met kortetermijnschulden, dan kan het op de lange termijn wel eens in de problemen komen’, zegt Marchand. ‘Ondernemingen moeten constant zoeken naar een goed evenwicht tussen eigen en vreemd vermogen. Dat veronderstelt wel dat je de financieringsportefeuille grondig bekijkt en continu optimaliseert.’

Een financiering voor uw project nodig?