Groei

De goede financieringsmix voor uw project

De meeste ondernemers wenden zich tot hun bank om hun project te financieren. Maar als een krediet niet volstaat of geweigerd wordt, moet u dan zomaar uw ideeën opbergen? Zeker niet! Er bestaat een waaier aan alternatieve oplossingen.

Bart Eekhaut, Head of Business Funding & Risk bij ING België, geeft ons zijn visie op de financiering van ondernemingen en wijst waarop ondernemers moeten letten.

Financiering aangepast aan elke levensfase

U start uw onderneming? Of gaan de zaken al goed? De levensfase is essentieel bij de evaluatie van het financieringsrisico en bepaalt mee de financieringsmix. Die zal er bij een start-up helemaal anders uitzien dan bij een gevestigd bedrijf. 

De ene sector is de andere niet

Wist u dat slechts 4 op 10 horecabedrijven hun tiende verjaardag vieren? Bij de vrije beroepen is dat 7 op 10. Banken kijken naar de sector waarin u actief bent. Hou daar rekening mee om uw financieringskansen juist in te schatten.

Voldoende cashflow

Gevestigde bedrijven met een brede klantenportefeuille en een rendabele omzet krijgen makkelijker projecten gefinancierd. Een bancair krediet is niet alleen de goedkoopste, maar ook de snelste financieringsvorm. 

Wanneer spreekt u alternatieve financieringsvormen aan?

Wie nog geen positieve cashflow draait moet dikwijls uitkijken naar alternatieve financieringsvormen: crowdfunding, business angels of de beroemde F’s: fools, friends and family.

Groeipijnen? > Combineer financieringsvormen

De financiële noden van een bedrijf zijn soms enorm tijdens een groeispurt. Een banklening is meestal niet voldoende om aan die behoeften te voldoen. Welke andere bronnen kunt u dan aanspreken?

  • Denk aan commercial finance: krijg een voorschot op het bedrag van uw openstaande facturen in afwachting van betaling
  • Spreek een bijkomende aandeelhouder aan die naast kapitaal en een netwerk ook ervaring meebrengt. Denk aan een investeringsfonds of een business angel. Hou wel rekening met een doorlooptijd van een paar weken tot zelfs maanden voor u effectief over de gelden beschikt.

Publieke financiering

De verschillende overheden staan zowel open voor financiering van gevestigde bedrijven met internationale ambities als van start-ups. De kredieten worden vaak toegekend in cofinanciering met een bankkrediet. Hou er rekening mee dat de aanpak van regio tot regio verschilt en niet altijd even transparant is.

Funding Compass zet u op weg naar de juiste mix

Als u weet hoe u de ideale financieringsmix kunt vinden, dan zal u daar wel in slagen. Hebt u minder ervaring op dat gebied, dan ligt dat minder voor de hand. Daarom stellen wij u de financieringsmogelijkheden voor die het beste bij uw bedrijf passen en de beste kansen op succes bieden. Of die nu bancair zijn of niet: een bankkrediet, commercial finance, leasing, crowdfunding, private equity, publieke financiering … U hebt dan de mogelijkheid om contact op te nemen met een ING-gesprekspartner om uw project in detail te bespreken.


Ik probeer Funding Compass

“Funding Compass verkent voor u de financieringsoplossingen die het meest succes hebben voor uw onderneming.”

  • Financiering aangepast aan elke levensfase
  • De ene sector is de andere niet
  • Voldoende cashflow
  • Publieke financiering
  • Wanneer spreekt u alternatieve financieringsvormen aan?
  • Groeipijnen? > Combineer financieringsvormen
  • Funding Compass: welke financieringsopties passen het best bij uw onderneming