Groei

8 maart 2017

Welke financiering voor uw project?

Elke onderneming heeft andere financieringsnoden. Iedere ondernemer heeft nood aan financiële middelen om zijn dromen en ambities te verwezenlijken. Die zoektocht is niet altijd even makkelijk. ‘Moeilijke momenten zijn er altijd. Maar net in die momenten moet je kunnen rekenen op je bankier’, zegt Soudal-oprichter Vic Swerts.Ontdek het verhaal van Vic Swerts, oprichter van Soudal.

Een relatief eenvoudige financieringsportefeuille

‘Je staat er helemaal alleen voor als je een eenmanszaak hebt. Je moet zelf goed op de centen letten, je draagt alle risico’s en weinig financiële instellingen staan te springen om met geld over de brug te komen. Ik heb het zelf ook meegemaakt. De eerste twintig jaar moest ik voortdurend middelen bijeen scharrelen.’ Dat zegt Vic Swerts, die vijftig jaar geleden siliconenfabrikant Soudal oprichtte. Wat begon als een eenmanszaak is nu een lijm- en voegkittenmultinational met 54 filialen, 15 fabrieken en 2.400 werknemers. Tegen 2020 hoopt Swerts de kaap van 1 miljard euro omzet te halen. Hoewel Soudal is uitgegroeid tot een multinational ziet de financieringsportefeuille er nog altijd relatief eenvoudig uit, met bijna uitsluitend kortetermijnkredieten voor de dagelijkse werking en traditionele langetermijnleningen voor grote investeringen en overnames. ‘We hebben intussen al wel wat bewezen, waardoor we bij de banken tegen uitstekende voorwaarden geld kunnen lenen. Bovendien blijft het overgrote deel van de winst in de onderneming. Ook dat is een vorm van financiering’, zegt Swerts.

De bankier, een belangrijke partner
"Als tussenpersoon kan de bank jonge ondernemers in contact brengen met alternatieve financieringsverschaffers."

‘De financieringsnood is voor elke onderneming anders. Voor een groot bedrijf zoals Soudal – met een mooie trackrecord en een sterke cashflowbasis – is het in de huidige competitieve bankwereld echt geen probleem om zich langs de bancaire weg te financieren’, zegt Bart Eekhaut, Head of Business Lending Commercial Banking bij ING België. ‘Maar startende en kleine ondernemingen hebben nog alles te bewijzen. Voor hen blijft het een grote uitdaging om investeerders te vinden en de volgende stap te zetten in het groeiproces. In dat vroege en nog heel risicovolle stadium kunnen we als bankier nog geen traditionele banklening toekennen. Als tussenpersoon kan de bank jonge ondernemers in contact brengen met alternatieve financieringsverschaffers.’

In een eerste fase gaat het dan bijvoorbeeld om fiscaalvriendelijke leningen door friends, family and fools; later lonken businessangels, start-upfondsen, durfkapitaalfondsen of crowdfunding. ‘Door als klassieke bankier kleine ondernemingen zelf te introduceren in het alternatieve financieringscircuit, kunnen we hen in een later stadium vaak sneller op weg helpen met een banklening’, zegt Eekhaut.

Niet verwonderlijk dus dat Swerts over zijn bankier spreekt als een belangrijke partner. ‘Soudal heeft ook al moeilijke momenten meegemaakt. Telkens hebben we onze bankier zo snel mogelijk gewaarschuwd. Open communicatie is cruciaal. Alleen zo kan een bankier meestappen in het bedrijfsverhaal op de momenten wanneer het wat moeilijker gaat’, besluit Swerts.

Een financiering voor uw project nodig?
U bent op zoek naar een financieringsoplossing afgestemd op uw behoeften?