Groei

22 februari 2018

Vrouwelijke ondernemer in de kijker: Anne Dimmers van Captel

In 1994 neemt Anne Dimmers callcenter Centre télé permanent over om het te redden van het faillissement. Nu, bijna 25 jaar later, staat ze aan het hoofd van een groep in volle bloei, en leidt ze een team dat voor 99% vrouwelijk is. Terugblik op een vrouwelijk succesverhaal…

Het begint allemaal in 1979. Om haar studies te bekostigen, neemt Anne Dimmers een studentenjob aan in een klein callcenter, CTP. "Ik vond het zo leuk dat ik meteen besliste om freelancer te worden en mijn studies op te geven, zodat ik zoveel kon werken als ik wilde.”

In 1994 staat Captel aan de rand van het faillissement. "Het bedrijf telde toen zeven medewerksters. Om onze job te redden, besloot ik het bedrijf over te nemen. Ik verkocht mijn huis om een deel van de aandelen te kunnen overkopen, en vond een tweede aandeelhouder, die voor 49% wou investeren. Ik hield zelf de meerderheid van de aandelen, want ik wilde het bedrijfsbeheer in eigen handen houden"

"Na de overname vochten we als duivels om Captel van de ondergang te redden. Tegelijkertijd startte ik met een reeks opleidingen in bedrijfsbeheer. Met succes, zo bleek, want in tien jaar tijd slaagde ik erin alle aandelen van mijn medeaandeelhouder over te kopen.”

Ondernemen met een vrouwelijke touch

Als bedrijfsleider én vrouw hecht Anne Dimmers veel belang aan de werkomstandigheden en de sfeer op de werkvloer. Het team dat ze rond zich verzamelde bestaat bovendien bijna uitsluitend uit vrouwen!

Enkele van Annes stokpaardjes zijn:

  • Flexibiliteit: “Veel van onze klanten komen uit de paramedische sector en zijn niet gebonden aan de klassieke kantooruren. Daardoor moesten ook wij 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 beschikbaar zijn, en onze werkmethoden aanpassen. Onze medewerksters voelen zich goed bij onze flexibele werkuren, omdat ze zo hun dagen beter kunnen organiseren."
  • De vrouwelijke touch: “De vrouwelijke toets binnen Captel stelt zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten gerust, vooral wanneer ze bellen om een afspraak te maken met hun gynaecoloog of hun plastisch chirurg.”
  • Werkzekerheid: “Ons profiel verschilt radicaal van dat van het klassieke callcenter: in plaats van 40 klanten te bedienen met 600 medewerkers, beheren onze 40 medewerkers ongeveer 600 klanten. Als Captel morgen 20 klanten verliest, hoef ik niemand te ontslaan.”
  • Stabiele teams: "Onze sector staat bekend voor zijn groot personeelsverloop, en daar wilde ik verandering in brengen! Ik probeer de werkomgeving zo aangenaam mogelijk te maken, investeer in opleidingen en bespreek regelmatig de commerciële koers van Captel met mijn werknemers. Het resultaat? Sommige werkneemsters werken hier al meer dan twintig jaar! De vrouw met de langste staat van dienst (26 jaar) is ondertussen mijn vennoot geworden.”

In 2014 won Anne Dimmers de grote Waalse ondernemersprijs in de categorie 'vrouwelijke ondernemer'. "Ik werd ook genomineerd voor de Business Woman Award en voor de Trends Business Tour. Bovendien sta ik op de lijst van 'Luikenaars van het jaar'. Ik ben echt blij met die erkenning en ben er bijzonder trots op. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor heel mijn team. De resultaten van een onderneming zijn het werk van een groep en niet van één enkele persoon!"

En u?

Bent u ook een vrouw met ondernemersbloed en wilt u zelf ook de stap wagen om uw eigen bedrijf te starten?