Groei

29 juni 2016

Vendor Leasing: een uitzonderlijk voorbeeld

Nieuwe markten aanboren met vendor leasing

Vendor leasing is in opmars voor de financiering van nieuwe machines, maar heeft ook innovatievere toepassingen. Een recente deal met WDP illustreert hoe creatief gebruik van vendor leasing nieuwe groeimogelijkheden kan aanboren.

Een geslaagde groeistrategie? WDP kan er een voorleggen. De gereglementeerde vastgoedvennootschap legt zich toe op een niche van de vastgoedmarkt: magazijnen. Daarin is het marktleider in de Benelux. WDP’s groeiplan van 2013 tot en met 2016: zijn vastgoedportefeuille uitbreiden tot 2 miljard euro en de winst per aandeel opdrijven tot € 5. “We bereikten ons doel in 2015, een jaar vroeger dan gepland. Een van de vele redenen voor dat succes was dat bestaande klanten opnieuw een beroep deden op ons voor nieuwe vastgoedprojecten”, vertelt CFO Mickaël Van den Hauwe in dit video-interview. Het bedrijf stelde daarop een nieuw, ambitieus groeiplan op voor de komende vijf jaar.

Nieuwe deals sluiten dankzij vendor leasing

Als zuiver logistieke vastgoedspeler investeert WDP in een brede waaier van magazijnoplossingen. De bouwnormen worden steeds strenger, maar anderzijds zijn klanten bereid om zelf vrij fors te investeren in de infrastructuur in hun gebouwen, zoals automatisering en andere uitrusting. Dat moet ook wel als ze hun productieketen (supply chain) willen verbeteren. Vandaag beseft iedereen dat die technologische vooruitgang het verschil maakt.

Voor een bepaald project wilde de klant dat WDP in zowel het vastgoed als de interne infrastructuur investeerde. “Samen met WDP ontwikkelden we een totaaloplossing voor hun klant”, legt Pieter De Jaeck, Manager Corporate Lease van ING uit. Het Vendor Lease-team werkte een buitenbalansfinanciering voor het materiaal uit met een vendorleasing-product op maat van de behoeften van zowel ING als haar klant, WDP.

Van machines tot magazijnuitrusting

Vendor leasing werd in het verleden vooral toegepast door leveranciers van IT-hardware en materiaal. Zij gebruiken de techniek bewust om niet alleen hun omzet te vergroten, maar ook de tweedehandsmarkt te controleren. “Eenvoudig gezegd heeft WDP het magazijn gebouwd en uitgerust met het nodige materiaal. Wij kochten het materieel over tegen de reële waarde, berekend als de netto contante waarde van de maandelijkse huurvergoedingen voor het materieel. WDP verhuurt vervolgens het ingerichte magazijn aan zijn klant en betaalt ING de maandelijkse aflossingen van de leaseovereenkomst. Na afloop van de leaseperiode is het materiaal volledig afbetaald en wordt WDP de eigenaar”, licht Pieter De Jaeck toe. “Het is natuurlijk wat ingewikkelder dan dat, gezien het technische karakter van het automatiseringsmaterieel in kwestie. Het belangrijkste is echter dat WDP zijn nieuwe klant een geslaagd ontwikkelingsproject kon bieden. Dat zorgt voor groei en effent het pad voor gelijkaardige deals in de toekomst.”

Nieuwe groeikansen voor ING Lease

Door een nieuwe klant te helpen groeien, deed ING Lease ook ideeën op voor nieuwe markten. “We waren al actief in vastgoedleasing. Ook al ging de deal met WDP over het materiaal en niet over het gebouw zelf, ze deed ons inzien dat er vraag naar vendor leasing van vastgoed kan bestaan. Projectontwikkelaars kunnen met vendor leasing nieuwe klanten helpen om nieuwe kantoren of industriële gebouwen te financieren en zo hun én onze groei aanzwengelen”, zegt Pieter De Jaeck. “De eerste reacties vanuit de markt zijn in elk geval positief.”