Groei

Een investeringsfonds van vrouwen, voor vrouwen

De wereld van het durfkapitaal is nog altijd een mannenbastion. Met het vrouwelijke investeringsfonds ‘We Are Jane’ wil Conny Vandendriessche, één van de 3 partners van het fonds, daar verandering in brengen.

‘ING België zet daar met veel trots mee haar schouders onder’, zegt Krista Baetens, Chief Risk Officer van ING België.

Een vrouwelijk investeringsfonds… was dat nodig?

Conny Vandendriessche: Vrouwelijke ondernemers hebben nog altijd minder toegang tot durfkapitaal om hun groei- en innovatieplannen te verwezenlijken. Dat is onterecht. Er bestaat uitgebreid bewijs dat bedrijven met relatief meer vrouwen in topposities meer winst maken en minder risico’s lopen. Hun aanpak is verschillend. Vrouwen maken minder beloftes maar worden meer gedreven door de ideeën die ze willen verwezenlijken. De cijfers volgen daarna vanzelf. 

'Bedrijven met relatief meer vrouwen in topposities maken meer winst en lopen minder risico’s.'

Hoe wil ‘We Are Jane’ de wereld van het durfkapitaal vervrouwelijken?

C.V.: ‘We Are Jane’ is een fonds van vrouwen, voor vrouwen. Het beheer gebeurt 100 % door vrouwen, en heeft als doel om groeikapitaal te verstrekken aan ondernemingen die een vrouwelijke CEO of aandeelhouder hebben. Uiteraard verliezen we ook de cijfers niet uit het oog. We investeren enkel in ondernemingen met een bewezen staat van dienst, die minimaal break even draaien en die een minimumomzet hebben van 1,5 miljoen euro. 

Zijn er al concrete kandidaten?

C.V.: Ondertussen hebben we al een twintigtal bedrijven bezocht die we nog een tweede maal willen bezoeken. In juni hopen we onze eerste investering te kunnen aankondigen. In principe staan het fonds open voor alle sectoren maar onze de voorkeur gaat uit naar Human, Health en High Tech.

Wat is de rol van ING hierin?

Krista Baetens: ING België is als tweede grootste institutionele investeerder in het fonds gestapt. Het valt normaal gezien niet binnen onze strategie om te participeren in investeringsfondsen maar voor dit mooie verhaal maken we graag een uitzondering. Het fonds is in ons land uniek in zijn soort. Behalve enkele grote institutionele investeerders tekent ook een indrukwekkende groep succesvolle vrouwelijke investeerders present. Dit vormt een krachtig ecosysteem waar de bank met plezier deel wil van uitmaken. In de toekomst zullen we ook een zitje krijgen in de Raad van Bestuur.

'Het fonds is in ons land uniek in zijn soort. '

Nog één vraag: hebben vrouwen eigenlijk wel een voorkeursbehandeling nodig?

K.B.: We geven vrouwen geen voorkeursbehandeling! ‘We Are Jane’ legt de lat even hoog als in de mannenwereld. We zien dit eerder als een strijd tegen de onbewuste vooroordelen waar vrouwen nog altijd mee af te rekenen hebben. Impliciet worden ondernemers nog altijd geassocieerd met mannen. Door specifiek op vrouwen te mikken, wil het fonds die unconscious bias helpen doorbreken.


Meer info op www.wearejane.be.


En u?

Bent u ook een vrouw met ondernemersbloed en wilt u zelf ook de stap wagen om uw eigen bedrijf te starten?

Photo © Olivier Delforge