Innovatie

20 maart 2018

Belgische universitaire ziekenhuizen behoren tot wereldtop

Kunnen onze Belgische ziekenhuizen en medische instellingen mee met de wereldtop op het vlak van medisch onderzoek? Volgens de Raad van Universitaire Ziekenhuizen van België en prof dr. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder van UZ Leuven is het antwoord alvast positief. Hoe kunnen Belgische ziekenhuizen die status blijven waarmaken, ook in 2030?

Uit een onderzoek uit 2012 van de Universiteit van Louvain-La-Neuve bleek dat Belgische wetenschappers tot de wereldtop behoren. Het bekeek het aantal keren dat een onderzoek geciteerd wordt door collega's wereldwijd. Bekeken over de hele periode 1996-2010 staan we op de negende plaats. Tussen 2010 en 2012 steeg België naar de vijfde plek. We doen het dus almaar beter. Voor sommige domeinen, zoals neurowetenschappen en tandheelkunde, staat België zelfs helemaal bovenaan.

Volgens de onderzoekers tonen de goede resultaten aan dat er niet veel veranderingen nodig zijn in de manier waarop het wetenschappelijk onderzoek in ons land georganiseerd is. "Meer geld is natuurlijk altijd welkom, maar Belgische onderzoekers realiseren in het huidige systeem een uitstekende return on investment”, klinkt het in De Morgen.

Slim omgaan met financiële beperkingen

Dat beaamt ook prof. dr. Decramer van het UZ Leuven. “Wij werken met veel kleinere budgetten dan grote Amerikaanse universiteiten. Toch moeten we niet veel onderdoen. We zijn het gewoon om slim om te gaan met onze financiële ‘beperkingen’ en bereiken enorm goede resultaten. Met meer middelen zouden we uiteraard nog veel verder komen, want medisch onderzoek blijft zwaar ondergefinancierd. Het is belangrijk dat we met onderzoek zo ver mogelijk geraken in België, want onze kennis is de enige grondstof die we hebben.”

De grootste uitdaging blijft onze concurrentiepositie met de grote Amerikaanse universiteiten. Ze hebben meer middelen en trekken de beste studenten aan omdat hun selectieprocedure veel meer rigide is. We moeten dus slim blijven omgaan met wat we hebben. Dat bevat onder andere het ontwikkelen van goed uitgewerkte onderzoekshypotheses. Ook een samenwerking met de farmaceutische industrie in public-private partnerships kan een gedeelte van de oplossing zijn. En uiteraard is meer financiering van de overheid altijd welkom. Het zou de wetenschappelijke positie van België én de volksgezondheid alleen maar ten goede komen. Ten slotte is het essentieel om verder onderzoek te blijven doen naar belangrijke onderzoeksthema’s zoals alzheimer en artificiële intelligentie zodat we op die terreinen een rol blijven spelen en een verschil kunnen maken.”

"Wij werken met veel kleinere budgetten dan grote Amerikaanse universiteiten. Toch moeten we niet veel onderdoen"

Translationeel onderzoek

“Het is zo dat onze universitaire ziekenhuizen tot de wereldtop van onderzoek behoren”, bevestigt Chantal De Boevere van de Raad van Universitaire Ziekenhuizen van België. “Zowel qua actieve deelname aan internationale congressen als qua publicaties speelt België mee met andere internationale spelers.”

België scoort vooral goed met translationeel onderzoek, dat betekent dat het universitaireziekenhuis rechtsreeks verbonden is met onderzoeksgroepen binnen de eigen faculteit en de universiteit. De universitaire ziekenhuizen werken intensief samen met andere faculteiten zoals chemie of ingenieurswetenschappen en andere partners. Dit leidt tot een groot aantal spin-off bedrijven, die niet alleen belangrijk zijn voor de universiteit, maar ook voor Vlaanderen en België.

Wereldtop blijven?

Wat moet er gebeuren om die wereldpositie te behouden? “De voorbije jaren hebben de besparingen in de ziekenhuissector de universitaire ziekenhuizen niet ontzien. De universitaire ziekenhuizen blijven ernaar streven om in de toekomst dezelfde uitmuntendheid vast te houden. Dit kan alleen als het beleid onze bijdrage inzake onderzoek erkent en honoreert. Een positieve attitude en dus meer financiering ten aanzien van de universitaire opdracht van onze ziekenhuizen, zou een belangrijke impuls kunnen betekenen voor het medisch wetenschappelijk onderzoek”, zo sluit Chantal De Boevere af.

Bent u betrokken bij of werkt u in de gezondheidssector?