Innovatie

25 april 2019

ING en Datascouts maken innovatieve ecosystemen inzichtelijk

ING wil innovatieve ondernemers ondersteunen en niet enkel met bankfinanciering.

Daarom creëerde ING vijf jaar geleden een nieuwe functie. De 50 Innovation Bankers van ING zijn niet enkel de uitgelezen gesprekspartners voor technologische start- en scale-ups, maar ook voor gevestigde kmo’s die werken aan de digitale transitie van hun business.

Innovation Bankers begeleiden start-ups in hun zoektocht naar funding tijdens de ontwikkelingsfase van hun oplossing. Dat doen ze door hen in contact te brengen met Business Angels, VC’s, overheidsinstanties zoals PMV in Vlaanderen, relevante klanten en partners van de bank. 

Datascouts

Het werd snel duidelijk dat er nood was aan een tool die de Innovation Bankers en hun relaties hielp om de start-up-ecosystemen te objectiveren en in te delen. Die tool zou een zo volledig mogelijk beeld moeten geven van wie in welke sector actief is, welke technologie daarbij wordt aangewend en door op te volgen in welke ontwikkelingsfase de start-ups zich bevinden.

Via haar partner Startups.be kwam de bank terecht bij het Gentse bedrijf Datascouts. Startups.be maakte voor haar gegevens gebruik van een beheerplatform dat door Datascouts werd ontwikkeld.

Datascouts werd in 2016 opgericht door Ingrid Willems. Daarvoor was Ingrid onder meer COO van Immoweb. Ze is overtuigd van het belang van Market Intelligence voor bedrijven en de rol die AI kan spelen in de ontsluiting ervan. En dat is wat het Competitive Intelligence-platform van Datascouts doet.

Voor het beheerplatform voor start-ups verzamelde Startups.be de gegevens en maakte Datascouts de database en visualisatietools. 

De ecosystemen van start-ups zijn gegeolokaliseerd.

De ecosystemen van start-ups zijn gegeolokaliseerd.

Gepatenteerd scoresysteem

Vandaag is Datascouts een mature beheers- en prospectietool die ook het concurrentievermogen kan meten, dankzij een gepatenteerd scoresysteem. Datascouts wordt gebruikt door bedrijven zoals Roche Pharmaceuticals en Teamleader, maar ook door de Stad Gent en overheidsinstellingen zoals Lifetech Brussels of Innovaud, de organisatie voor innovatiebeheer van het kanton Vaud in Zwitserland.

Datascouts stelt ING in staat om volautomatisch de meest actuele informatie over start- en scale-ups te verzamelen. Die informatie betreft hun ontwikkelingsfase, hun kapitaal en funding en hun klantenwerving. De tool biedt de gebruiker ook nieuwe commerciële opportuniteiten, onder meer via de clustering per sector.

Met de tool die Datascouts voor ING heeft ontwikkeld, zorgt de bank voor een unieke dienstverlening aan alle bedrijven die innovatie hoog in het vaandel dragen.

Datascouts stelt ING in staat om volautomatisch de meest actuele informatie over start- en scale-ups te verzamelen
In twee clicks kan de tool volledige analyses van ecosystemen produceren.

In twee clicks kan de tool volledige analyses van ecosystemen produceren.

Geïnteresseerd in innovatie voor uw onderneming?

Neem dan contact op met uw Innovation Banker.