Innovatie

3 maart 2017

De disruptie volgens ervaringsdeskundigen

Wie weet nog dat het wereldwijde web in essentie een Belgische innovatie is? Of dat de anticonceptiepil op onze bodem werd uitgevonden? Het zijn maar twee voorbeelden van innovaties waarmee ons land wereldwijd de maatschappelijke vooruitgang stuwde en bestaande modellen en evenwichten ontwrichtte. Maar wat houdt disruptie juist in?

Wat is disruptie? Best practices en strategie

Eind 2015 onderzochten we samen met VBO en BDO het thema ‘disruptie. In 2016 gingen we een stap verder en gingen we op zoek naar Belgische bedrijven die worden geconfronteerd met disruptie. Daarbij selecteerden we zeven bedrijfsleiders van organisaties die ofwel een disruptieve rol (willen) spelen ofwel reageerden –of net niet- of anticiperen op een nakende ontwrichting van hun businessmodel.

We stelden hen stuk voor stuk dezelfde vraag: ‘Wat is uw definitie van disruptie?

Zoals verwacht benadert en definieert elk bedrijf en elke topman of –vrouw disruptie vanuit hun specifieke domein. Elk antwoord was dus anders, maar daarom niet minder relevant. De conclusies van de interviews werden samengebracht in een publicatie die u hier kunt downloaden.

Disruption event

Bij ING geloven we in het uitwisselen van ervaringen, elkaar inspireren en het delen van tips en tricks. Net daarom organiseerden we samen met VBO en BDO op 1 december 2016 het disruption-event. Zo’n 40-tal CEO’s namen delen. Ook de zeven geïnterviewden waren aanwezig en gaven nog eens tekst en uitleg. Herbeleef hun panelgesprek door de video te bekijken.

En nu?