Innovatie

10 september 2019

ING partner van de ziekenhuissector

Jean-Pierre Verbeken

Jean-Pierre Verbeken

Head of Midcorp & Institutionals, ING België

Jean-Pierre Verbeken licht toe waarom ING het "Congress of the European Association for Hospital Managers" steunt, wat het belang is van innovatie in de zorgsector, en hij deelt zijn visie op de uitdagingen in de toekomst.

Waarom wou ING partner van het EAHM 2019 congres zijn?

De gezondheidszorg is een strategische sector voor ING omwille van een aantal redenen:

  • De gezondheidszorg is een belangrijke economische sector waar jaarlijks ongeveer 10% van het bbp naartoe gaat.
  • ING is als bankier in belangrijke mate vertegenwoordigd in de ziekenhuissector.
  • De ziekenhuissector levert in grote mate een bijdrage aan de werkgelegenheid in België.
  • ING ziet zichzelf niet als louter bankier van de ziekenhuizen, maar ook als partner die tal van nationale en internationale events ondersteunt.

Het “Congress of the European Association of Hospital Managers” verenigt een aantal belangrijke stakeholders van ING en het programma is inhoudelijk zeer goed uitgewerkt. Het hoofdthema Innovatie sluit volledig aan bij wat voor ING belangrijk is. Bijgevolg was partner worden van dit congres eigenlijk een evidentie. 

Hoe belangrijk is innovatie in de zorgsector voor ING?

Net als in de financiële sector heeft innovatie een belangrijke impact op de ziekenhuissector. Dit geldt zowel voor de toekomstige werking van het ziekenhuis, als voor de ontwikkeling van de geneeskunde en de gezondheidszorg. Ziekenhuizen die niet bezig zijn met innovatie, dreigen in de toekomst achterop te hinken.

In alle gesprekken die wij voeren, komen innovatie en digitalisatie aan bod. Wij organiseren samen met een aantal partners ook “pilots tables” waar we innovatieve start-ups in contact brengen met zorgactoren. Zo connecteren we onze diverse klanten uit het healthcare ecosysteem met elkaar.

Wat zijn de komende jaren de grootste uitdagingen voor de ziekenhuisdirecteurs en hoe kan ING hen daarbij helpen?

De impact van innovatie op de werking van de geneeskunde en het ziekenhuis is daar zeker één van. Een andere uitdaging is enerzijds de samenwerking in de nieuwe locoregionale netwerken en anderzijds de integratie van de zorg voor de patiënt. Daarover gaat ook onze nieuwe studie Health ProspectING 2019. De levensverwachting ligt hoger dan vroeger, maar er zijn tegelijk meer chronische en complexe patiënten die specifieke, continue zorg nodig hebben. De combinatie van de locoregionale netwerken en de integratie tussen de verschillende zorgactoren lijkt ons heel belangrijk.

Daarnaast is het de rol van ING om de financiële stromen te faciliteren en om samen met de CEO’s de beste manier te bepalen om de groei te financieren of om te bekijken hoe de huidige infrastructuur aangepast kan blijven aan de moderne technologische standaarden.

"Het is de rol van ING om de financiële stromen te faciliteren en om de beste manier te bepalen om de groei te financieren of om te bekijken hoe de huidige infrastructuur aangepast kan blijven aan de moderne technologische standaarden"

40% van de ziekenhuizen heeft het financieel niet gemakkelijk. Dat is een uitdaging voor banken, maar ING blijft een belangrijke speler in de ziekenhuiswereld. Wat zijn jullie sterktes en toekomstplannen?

De sector is in verandering, denk maar aan de zorgfinanciering en het zorgmanagement. Bovendien zal het ziekenhuis van de toekomst er helemaal anders uitzien dan vandaag. Onze sterkte is dat we veel ervaring en sectorkennis hebben opgebouwd en zo die uitdagingen kennen en begrijpen. Wij zullen voornamelijk die projecten steunen die een breed antwoord op de voorliggende uitdagingen bieden.

De manier waarop het management omgaat met die uitdagingen is daarin voor ons een belangrijke pijler. We bekijken dus project per project en we zoeken op een gepersonaliseerde, creatieve manier naar de juiste oplossingen. In ieder geval hebben we een langetermijnvisie en het doel is om investeringsprojecten te blijven steunen.

"We bekijken project per project en we zoeken op een gepersonaliseerde, creatieve manier naar de juiste oplossingen"

Wilt u meer weten over het evenement?

Ga naar hun website!


Wilt u meer weten over de gezondheidssector?

Laat u inspireren op onze gespecialiseerde pagina