Innovatie

Health Prospecting: hoe krijgen we shared services van de grond?

Het Belgische ziekenhuislandschap bevindt zich in een overgangsfase naar een grotere mate van samenwerking. Hoe kunnen ziekenhuisnetwerken hun krachten bundelen en het dienstenaanbod harmoniseren? Wat zijn de belangrijkste hefbomen en belemmeringen om dit te bereiken?

Meer weten?

Het post-corona-tijdperk komt eindelijk in zicht, en er blijven tal van prioriteiten. Een daarvan is de implementatie van ziekenhuisnetwerken zoals die in 2021 werden uitgetekend. Een gemiddeld netwerk in België telt 5 ziekenhuizen, goed voor zo'n 2.250 bedden om een bevolking van ongeveer 615.000 inwoners te bedienen en een gemiddelde omzet van 887 miljoen euro.

In het kader van de hervorming van het ziekenhuislandschap moeten ziekenhuizen meer structureel samenwerken om de activiteiten beter te verdelen, de zorg te coördineren en de waarde voor de samenleving en de patiënten te maximaliseren. In de overgangsfase is deze samenwerking een echte uitdaging die een duidelijke verbintenis of zelfs financiële steun of stimulansen van de overheid vereist.

"Het is aan ziekenhuisnetwerken, en in het bijzonder aan de invoering van shared services, dat deze nieuwe editie van Health Prospecting is gewijd", stelt Joke Bouckaert, Head of Public Sector & Social Profit.

"We hebben gekeken naar de haalbaarheid van shared services en naar de toegevoegde waarde van het samenbrengen van verschillende diensten en hebben een reeks beschouwingen geformuleerd die kunnen worden meegenomen in het debat over de hervorming van het ziekenhuislandschap."