Innovatie

imec: een innovatieve onderneming

“Binnen 10 jaar kent iedereen zijn individueel DNA. En straks hebben we ons persoonlijke lab voor medische diagnoses op zak. Technologie zal ons leven veranderen. Bij imec wordt de nanotechnologie van morgen nu al ontwikkeld.“

Technologie verandert ons leven

Imec werd in 1986 opgericht. Sindsdien is de microprocessor 1000 keer kleiner geworden, is de snelheid ervan 350.000 keer toegenomen en is de kostprijs 100 miljoen kleiner. Filip Merckx, financieel directeur van de onderneming, voert voorbeeld na voorbeeld aan van hoe hard het eraan toe gaat. “In 1970 betaalde je voor één megabyte opslagruimte 1 miljoen dollar. Vandaag koop je 1 megabyte voor een vijfduizendste van een dollar. Vandaag kunnen we overal sensoren in stoppen en alles in real time meten. En de revolutie die we gezien hebben in de PC-business, zal nu gebeuren in life sciences. Binnen 10 jaar kent iedereen zijn individueel DNA. De technologie gaat ons leven veranderen.”

“Bij imec gaan de deuren omgekeerd open. Zo testen we hoe goed nieuwe medewerkers met verandering om kunnen.” Niet trekken, maar duwen. Precies zoals de onderzoekers van imec de wereld vooruit duwen. In de Leuvense imec-toren vormt de cleanroom,het verzegelde hart van imec, met wetenschappers gekleed in coveralls hard werkend aan de toekomst. In dit labyrint staat voor 1,3 miljard euro aan apparatuur.

Geavanceerde technologie

“We beschikken over een van de meest vooruitstrevende onderzoeksfabs”, vertelt Filip Merckx trots. Daarmee doelt hij op labo’s die eigenlijk echte onderzoeksfabrieken zijn.. Dankzij zijn geavanceerde technologie trekt imec onderzoekers aan uit de hele wereld. “Mensen hebben hier de mogelijkheid om dingen te doen die elders onmogelijk zijn.” Imec heeft na de fusie met iMinds zo’n 1.700 mensen op de payroll staan. Met daarnaast nog eens zo’n 1.900 onderzoekers en doctoraatsstudenten die vanuit een techbedrijf of universiteit naar imec komen om samen onderzoek te doen. Alles samen gaat het om zo’n 71 nationaliteiten.

De missie van imec

“We zijn er om de samenleving en bedrijven een dienst te bewijzen”, vervolgt Merckx. “We werken aan oplossingen die bijdragen aan een meer duurzame samenleving. We gebruiken microchiptechnologie om de gezondheidszorg, mobiliteit, duurzame energie en welzijn vooruit te helpen. Zo ontwikkelen we bijvoorbeeld een technolgie die in de toekomst de diagnose van kanker veel accurater en sneller kan stellen, en werken we aan oplossingen om dat soort ziektes veel effectiever en goedkoper te behandelen. We werken ook aan de zonnecellen van de toekomst, oplossingen voor autonome wagens en de ontwikkeling van smart cities. Imec is eigenlijk geen product company, maar een research company. Daarmee trekken we investeringen aan. Buitenlandse technologiebedrijven komen zich in Leuven vestigen omdat ze zo dicht bij onze research & development-afdeling zitten.”

Voor Samsung ontwikkelde imec bijvoorbeeld een chip met embedded sensoren die allerlei lichamelijke parameters meten. De chip wordt het hart van een nieuwe health wearable die je gezondheid monitort.

Disruptieve innovatie

Maar hoe zit het met de impact van disruptieve technologie? Zijn er straks nog jobs voor de gewone man? En is de farmaceutische industrie wel opgezet met technologie die medicatie straks misschien overbodig maakt? Het antwoord luidt telkens ja.

“Als de ene technologie een job overbodig maakt, komt er ruimte voor nieuw en ander werk”, zegt Merckx. “Je gaat gewoon andere soorten jobs hebben. Ook waarde zal anders ingevuld worden dan vandaag. 100 jaar geleden bestond de vrijetijdseconomie niet. Vandaag is die huge.”

Of de technologievoorspellingen die imec in het verleden maakte, altijd zijn uitgekomen? “We maken zelf de roadmap, samen met de industrie. Op die manier werkt de ganse chipindustrie samen om te bepalen hoe de chips er binnen zeven en tien jaar zullen uitzien. We denken dus ver vooruit.”

“Voor de farmabedrijven is het uiterst belangrijk om te weten hoe bepaalde cellen reageren op medicatie. Nu kan men vaak niet anders dan met een kanon op een mug schieten, denk aan brede chemotherapie, aan breedspectrum antibiotica.”

Meer weten?

Welke zijn de belangrijkste succesfactoren van disruptieve ondernemingen?

Ontdek de antwoorden van Philippe Bergez, hoofd van ING FinTech Village.

Disruptieve technologieën? Philippe Bergez legt uit

Wilt u altijd een stapje voor blijven op het vlak van innovatie en nieuwe technologie?