Innovatie

6 november 2017

Innoveren in de financiële sector: het belang van fintech

ING organiseert voor de derde keer het FinTech Village-programma. Met dit initiatief houdt ING de vinger aan de pols van financiële innovaties. "Het gaat voor ons om meer dan technologie", benadrukt innovatiechef David Dab. "Het is een mindset die ons wendbaarder en meer techgedreven maakt."

Start-ups kunnen bij ING FinTech Village terecht om hun prototypes te testen in een bancaire omgeving. Vorig jaar telde FinTech Village zeven fintechbedrijven. Zes van hen konden uiteindelijk de levensvatbaarheid van hun technologie aantonen. Met de helft van die starters sloot ING België contracten voor verdere samenwerking. "Dat is een uitstekende conversiegraad", glimlacht Head of Innovation David Dab.

"Dit jaar zijn de tussentijdse cijfers nog beter. Alle negen start-ups hebben hun concept en toegevoegde waarde kunnen bewijzenbinnen de omgeving van de bank, en we zijn nu de technologie van vijf van hen in de praktijk aan het zetten." Deze goede resultaten hebben ertoe geleid dat ING nu ook met de aanwerving voor de derde editie van het programma is gestart.

Hoe komen start-ups terecht bij FinTech Village?

"Er zijn twee manieren", legt David Dab uit. "De eerste is dat ze ons zelf benaderen. Als het bedrijf ons interessant lijkt, gaan we op zoek naar een businesssponsor voor hen. Deze sponsor is een senior figuur in de bank die er zelf op gebrand is om met de start-up aan de slag te gaan. De tweede mogelijkheid is dat wij de start-up zelf uitnodigen omdat we denken dat die een pijnpunt bij ons kan oplossen. Ook hier is de rol van de sponsor cruciaal."

Hoe komt ING die fintechbedrijven op het spoor?
"Er komen in Europa dagelijks drie tot tien fintechbedrijven bij"

De meeste bedrijven die bij FinTech Village terechtkomen, hebben nog geen product of dienst dat zijn waarde heeft bewezen. "Er komen in Europa dagelijks drie tot tien fintechbedrijven bij. Om de vinger aan de pols te houden gaan we onder meer naar evenementen en praten we met acceleratoren, incubatoren, investeerders en andere financiële spelers", licht David Dab toe.

"Omgekeerd zijn veel van die start-ups ook op zoek naar een bank en willen ze hun product testen op gesofisticeerde financiële systemen. Daarbij is vertrouwen cruciaal. Start-ups hebben weinig middelen, weinig cash en weinig tijd. De bank moet er dus op gebrand zijn om snel te schakelen en te ondersteunen. Dat doen wij. We helpen hen bijvoorbeeld aan hun eerste klanten en maken het hen makkelijker om wat het gemakkelijker om geld op te halen bij investeerders."

Waarom is het zo belangrijk voor ING om dat te doen?

Is het niet simpeler, of zelfs goedkoper, om fintech te kopen zodra die zijn waarde bewezen heeft? "Er komen enorme veranderingen op ons af, en we moeten ons snel kunnen aanpassen om relevant te blijven", vindt David Dab. "Een van die kan start-ups met iets komen dat ongelofelijk belangrijk wordt, en dan zijn wij er als eersten bij. Het is een deel van de cultuurverandering en innovatie bij de bank. Het gaat ons om meer dan technologie, het is een mindset. Fintech kopen die zijn waarde al bewezen heeft, maakt ons niet noodzakelijk wendbaarder of meer techgedreven."

En wat na de testfase?
"Onze wereld vandaag is er geen van exclusiviteit, maar van snelheid"

Vreest de bank niet dat fintechbedrijven andere oorden zullen opzoeken nadat ze hun product getest hebben? "Het gebeurt dat we een exclusief contract met een start-up afsluiten, maar dat is echt uitzonderlijk", vertelt David Dab. "Onze wereld vandaag is er geen van exclusiviteit, maar van snelheid en dingen gedaan krijgen. Als wij zouden eisen dat we hun enige klant worden, gaan die start-ups failliet. Wij helpen ze, waar mogelijk, liever zakendoen met andere financiële instellingen."

ING werkt ook samen met fintechbedrijven die al verder staan. "Start-ups die al tientallen mensen in dienst hebben en miljoenen euro’s inkomsten draaien, hebben natuurlijk geen nood aan het FinTech Village-programma. Die bedrijven hebben al bewezen dat wat ze doen, werkt. Het kan voor ons echter wel interessant zijn om een proefproject met hen op te zetten", weet David Dab. "Of om hun oplossingen snel te integreren in onze systemen. Daarvoor hebben we andere engagementmodellen buiten FinTech Village. Zo botsten we onlangs op een fintechbedrijf dat websites gebruiksvriendelijker maakt. Nadat we hun product getest hadden, zijn we er bijna meteen live mee gegaan."

Meer weten?