Innovatie

24 juni 2019

Youmeal, de software die uw maaltijd scant

Youmeal is een innoverende Belgische startup die gebruikers van collectieve catering informeert over de nutritionele en ecologische aspecten van de maaltijd die op hun bord ligt. Het doel? Eetgewoonten gezonder en duurzamer maken.

De startup Youmeal ontstond in de zomer van 2016, na vijf jaar onderzoek en ontwikkeling aan de UCLouvain en een ophaalronde die 800.000 euro opleverde. Onder de investeerders bevindt zich onder meer Pierre-Olivier Beckers, de voormalige CEO van Delhaize en voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Hij was niet alleen overtuigd van het potentieel van Youmeal, maar ook van de visie van het bedrijf. Rémy Tasse, CEO en medeoprichter, samen met Sophie Flagothier en Jacques-Olivier Vandenhende: “We willen nutritionele informatie beschikbaar, begrijpelijk en nuttig maken, zodat iedereen een eigen en goed geïnformeerde keuze kan maken op het vlak van productie en consumptie.”


“We willen nutritionele informatie beschikbaar, begrijpelijk en nuttig maken.”

In cijfers

70% van de maaltijden die buitenshuis worden gegeten, worden genuttigd in de collectieve catering

400 sites (zoals restaurants en kantines) presenteren vandaag al informatie die is verzameld door Youmeal

100.000 Belgische consumenten worden dagelijks geïnformeerd over de inhoud van de aangeboden gerechten

60% meer vertrouwen in restaurants die deze informatie aanbieden

60% fouten op etiketten

De nutritionele informatie staat natuurlijk al op verpakkingen, en met bepaalde apps kan deze informatie ook gevonden worden door het etiket van een product te scannen. Maar die informatie vertelt bitter weinig over de eigenschappen van de gerechten die worden opgediend in restaurants, de schoolrefter van uw kinderen of de bedrijfskantine. Die gerechten bestaan immers uit meerdere producten. Bovendien is de informatie op de etiketten niet altijd even betrouwbaar. “Onze technologie kan etiketten lezen en de nutritionele informatie verifiëren”, verduidelijkt Rémy Tasse. “We hebben onlangs een studie afgerond op basis van duizenden producten. De studie toont aan dat de informatie in 60% van de gevallen verbeterd moet worden. Dat is natuurlijk ontzettend veel. En in een op de vijf gevallen ging het zelfs om onnauwkeurigheden voor wat betreft allergenen!”
een informatieblad

YouMeal biedt een nauwkeurige analyse van de voedingswaarde en ecologische impact van duizenden recepten

De ecologische impact van voeding

Youmeal biedt gebruikers de mogelijkheid om voor elk menu of voedingsmiddel te achterhalen wat het gehalte aan allergenen en voedingsstoffen is (calorieën, vetstoffen, suikers, vitamines, mineralen, enzovoort). Dit geldt ook voor de ecologische kost (energie, CO2, water, landbouwoppervlak, enzovoort). “Veel bedrijven willen hun ecologische voetafdruk meten, maar slechts weinigen beseffen hoe belangrijk de impact van voeding is”, benadruk de CEO. De voedingssector is verantwoordelijk voor 30% van de CO2-uitstoot en het verbruik van een gigantische hoeveelheid water. Bovendien neemt de sector deel aan de ontbossing en vormt hij een bedreiging voor de biodiversiteit.”

De software van YouMeal biedt een nauwkeurige analyse van de voedingswaarde en ecologische impact van duizenden recepten, gebaseerd op een database met meer dan 100.000 ingrediënten. De startup heeft hiertoe complexe, zelflerende algoritmes ontwikkeld op basis van artificiële intelligentietechnieken. Deze algoritmes kunnen informatie geautomatiseerd inzamelen, nakijken, structureren, verbeteren en verrijken. Zo kunnen uiterst volledige informatiefiches worden opgesteld voor de gebruiker.

“Wat ons motiveert, is bijdragen aan verandering. Onze informatie maakt het voor iedereen mogelijk om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijk zijn gezondheid te verbeteren.”

Corporate klanten

Youmeal zal zijn diensten eerst aan bedrijven aanbieden. De grote spelers in de collectieve cateringsector hebben hierbij voorrang. “Dat is de beste manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken. En deze klanten zijn vragende partij voor allergenen en bepaalde voedingsparameters, omdat de wet hen daartoe verplicht. Maar ook omdat de lastenboeken van hun klanten steeds veeleisender worden.”

Youmeal kan aanzienlijke referenties voorleggen, zoals Compass, Atalian of Baxter Storey (collectieve catering), LunchGarden (snelle restauratie), alsook Bidfood en andere platformen voor voedingsdistributie. Rémy Tasse: “Elk bedrijf dat een of meerdere restaurants uitbaat voor zijn personeel of andere mensen, kan bij ons aankloppen.” Zijn bedrijf verdubbelt jaarlijks zijn omzet en zou vanaf 2020 break-even moeten worden. 

Abonneer u op Impulse

Dit artikel komt uit Impulse, het gratis tijdschrift van ING. Elk kwartaal verschijnt er een nieuwe editie in uw postbox.

Ik schrijf me in.

Impulse gaat over innovatie, bank- en andere trends, management en duurzaamheid. De rubriek '24 uur in' geeft leuke tips voor een (al dan niet zakelijke) citytrip in een Europese stad.