Kapitaal Beheren

31 maart 2016

Beleggen in een fonds: waarop moet u letten?

Welke spaarder heeft nog niet aan beleggen gedacht?

Afhankelijk van uw doelstellingen, kan het aanlokkelijk zijn om de stap te zetten. Maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

  • zet genoeg geld op een rekening voor onverwachte uitgaven,
  • kies voor een voldoende lange beleggingshorizon,
  • houd rekening met uw risicoprofiel,
  • zorg ervoor dat u voldoende kennis en ervaring hebt over beleggingen.

Aandelen, obligaties, beleggingsfondsen... Beleggen kan op vele manieren.

Maar beleggers kiezen meer en meer voor fondsen. Waarom? En waarop moet u letten? Enkele antwoorden.

Waarom fondsen populair zijn

Het is niet evident om op het juiste ogenblik de juiste aandelen en obligaties te kopen. Of om een evenwichtige portefeuille op te bouwen en dagelijks op te volgen. Met fondsen kunt u al vanaf een klein bedrag gespreid beleggen. Het team fondsenbeheerders kiest voor u de activa en volgt hun evolutie op. Het zijn de spreiding en het professionele beheer die de fondsen aantrekkelijk maken voor beleggers.

De opbouw van een evenwichtige portefeuille

Op basis van uw risicoprofiel bouwt u een evenwichtige portefeuille van verschillende fondsen op: aandelenfondsen, obligatiefondsen, gemengde fondsen … Dat evenwicht bereikt u niet alleen door de activa te spreiden, maar ook door uw beleggingen te spreiden over verschillende regio’s en sectoren.

Bovendien moet u uw risicoprofiel kennen en weten hoe u op het juiste moment de juiste keuzes maakt. En daarvoor kunt u op uw financiële adviseur rekenen (als die dienst bij uw bank bestaat).

De keuze van een juiste aanpak

Wat u ook moet weten wanneer u in fondsen belegt: het verschil tussen open en gesloten architectuur.

Een gesloten architectuur betekent dat de bank voorkeur geeft aan haar eigen fondsen of “huisfondsen”. In een open architectuur biedt de bank naast haar huisfondsen ook andere fondsen aan. In een open architectuur bestaan er verschillende gradaties. Sommige banken bieden u een bijna onbeperkt aantal fondsen aan en benadrukken hun neutraliteit en de vrije keuze die u hebt. Andere kiezen de fondsen die hen het beste lijken uit het aanbod van een beperkt aantal partners. In dat geval spreken we van begeleide open architectuur en dus een evenwichtige verhouding wat kwaliteit en keuze betreft.