Secure Business

2 februari 2021

Twee-staps authenticatie: online dubbel beschermd

Uw online persoonsgegevens en profielen beschermt u ongetwijfeld al goed met een lang paswoord. Maar wat als dit zou gekraakt worden? Speel liever op zeker en kies voor nog een extra beveiliging. Met twee-staps authenticatie (ook wel authenticatie in twee stappen of twee-factor authenticatie genoemd) beschikt u over een veiligere oplossing dan enkel een wachtwoord en zijn uw data beter beveiligd. Het is heel eenvoudig en bovendien gratis!

Hoe werkt twee-staps authenticatie?

Inloggen op uw profiel of e-mailaccount gebeurt via twee beveiligingstappen.

Eerst geeft u uw wachtwoord in, zoals gewoonlijk. Als u voor de eerste keer inlogt op een onbekend toestel, zult u een sms of spraakbericht met een code ontvangen. Met die code logt u dan verder in. Zo bewijst u uw identiteit en vermijdt u dat een hacker toegang krijgt tot uw gegevens vanaf een onbekende computer. Een code ingeven is enkel de eerste keer nodig (per toestel of computer).

Hoe schakelt u een twee-staps authenticatie in?

Twee-staps authenticatie stelt u apart in voor elk online account, bv. voor uw e-mail (Gmail), profielen op sociale media (Facebook, Twitter,…) of online opslagruimte (Apple iCloud, Dropbox …).

Google is bijvoorbeeld een van de leiders in twee-staps authenticatie. Via ‘instellingen’ kunt u de authenticatie in twee stappen activeren. Het is snel en eenvoudig.

  • Eerst wordt uw telefoonnummer gecontroleerd.
  • Vervolgens kunt u een back-uptelefoon (bv. van familielid) toevoegen indien u uw telefoon zou kwijt zijn of voor een andere back-upmethode kiezen.
  • U kunt ‘vertrouwde apparaten’ toevoegen (bv. uw eigen computer, tablet of smartphone). Voor die toestellen wordt de tweede beveiligingsstap dan automatisch overgeslagen.

Voor andere accounts (bv. van sociale media) verloopt het activeren van twee-staps authenticatie ongeveer op dezelfde manier. U vindt de procedures voor iCloud, Facebook, Twitter, LinkedIn enz. gemakkelijk terug via Google of een andere zoekmachine.

Nu is het aan u!

Twee-staps authenticatie is niet standaard ingeschakeld. Dat moet u voor elk profiel zelf doen. Toch raden we aan om dit zoveel mogelijk te gebruiken, zeker voor e-mailaccounts of online opslag van gegevens. Zo beschermt u uw persoonlijke informatie optimaal. Het is een veiliger alternatief dan enkel een paswoord. Doe het vandaag nog. Het is gemakkelijk en gratis!

Leer uzelf nog beter te beschermen tegen internetfraude

Meer weten over de valkuilen op internet? Tips om uzelf maximaal te beschermen? Ga snel naar onze pagina over online veiligheid en bekijk de voorzorgmaatregelen bij het surfen op uw computer, smartphone en tablet.