Secure Business

Beveilig je LinkedIn-account

LinkedIn is een fantastisch sociaal netwerk voor professioneel gebruik. Het is voor cybercriminelen echter ook een informatiebron en een middel om met je in contact te komen zonder dat de frauduleuze aard van het gesprek opvalt. Houd in het achterhoofd dat LinkedIn bij hackers de meest gebruikte informatiebron is om een aanval op een onderneming voor te bereiden.

Beveilig de toegang tot je LinkedIn-account

Je LinkedIn-account is persoonlijk. Het bevat informatie over je die je niet noodzakelijk openbaar wil maken. Door de toegang tot je account te beveiligen bescherm je jezelf en je contacten omdat hackers zich dan niet als jou kunnen voordoen vanuit je account. 

LinkedIn is al het slachtoffer geworden van gegevenslekken. Als je al lang hetzelfde wachtwoord gebruikt, is het aangewezen om het te wijzigen

Onze tip: gebruik een wachtwoordzin. Die zijn gemakkelijker te onthouden en veiliger. 

Schakel de dubbele verificatie in. Het is eenvoudig, veilig, gratis, en het beveiligt je LinkedIn-account als je wachtwoord gehackt wordt. 

Je krijgt een gratis sms met een code wanneer je zich voor het eerst op LinkedIn aanmeldt vanaf een nieuw apparaat. Zo kom je er dus achter als een fraudeur probeert om aan te melden op je account, aangezien die sms krijgt. 

Die voorkeuren worden standaard ingesteld door LinkedIn. Het is altijd interessant om te gaan kijken of dat overeenstemt met wat je wilt. Wie kan je profiel zien? Wat kunnen de mensen zien? Zijn mijn e-mailadres en mijn telefoonnummer openbaar? Je kunt die parameters wijzigen. 

Opgepast met het uitwisselen van informatie via LinkedIn

Op je LinkedIn-profiel zijn heel wat persoonlijke gegevens over je te vinden: de plek waar je gestudeerd hebt, je vaardigheden en capaciteiten, je ervaring. Die informatie kan gebruikt worden om je te benaderen en de veiligheid van je onderneming in gevaar te brengen. 

Het is heel gemakkelijk om een vals profiel aan te maken op LinkedIn. Als je een aanvraag krijgt van iemand die connectie wil maken, ga dan eerst kijken naar het profiel van die persoon. Je zou snel moeten kunnen achterhalen of het om een abnormaal profiel gaat. Ook het aantal gemeenschappelijke connecties kan een aanwijzing zijn, al is het ook daar opletten geblazen want ook die andere mensen hebben zich misschien laten vangen. 

Als je een vals profiel opmerkt, meld het dan aan LinkedIn. 

Als iemand je in een bericht op LinkedIn om informatie vraagt, is voorzichtigheid geboden. Deel nooit vertrouwelijke of strategische informatie op LinkedIn. Als de vraag komt van iemand die je kent en aan wie je dat soort informatie kunt doorgeven, stuur de gevraagde informatie dan per e-mail. Dat is veiliger. 

Op een link in een bericht op LinkedIn klikken is zoals op een link in een e-mail klikken. Blijf heel voorzichtig. Wij raden sterk aan om niet door te klikken. Je weet immers niet wie er achter de link zit. 

Denk na voor je iets post

De informatie die je op LinkedIn publiceert, is openbaar.  

Wees voorzichtig als je in de vorm van een link, tekst of afbeelding informatie online zet over je bedrijf. Een foto die in het bedrijf werd genomen kan informatie onthullen die niet bestemd is voor het grote publiek. Hetzelfde geldt als er op een foto nog andere personen staan. Heb je om toestemming gevraagd vooraleer je de foto publiceerde? 

Een charter voor het gebruik van LinkedIn in je onderneming

Als dat bij jou nog niet het geval is, kan het interessant zijn om zo’n charter op te stellen en het in je onderneming te promoten. Sommige ondernemingen of organisaties hebben hun charter op het internet gepubliceerd. Dat is alvast een mooie inspiratiebron.