Secure Business

Factuurfraude

Train je boekhoudafdeling in de strijd tegen financiële fraude

Breng ons zo snel mogelijk op de hoogte!

Slachtoffer van fraude? Breng onmiddellijk je contactpersoon bij ING op de hoogte om te proberen de fondsen te laten blokkeren alvorens ze verdwijnen. Hou er rekening mee dat hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder waarschijnlijk het is dat je het gestolen geld zult kunnen recupereren.

Onze experts leggen factuurfraude uit

Kom naar onze online trainingsessie

Bescherm je bedrijf: train jezelf en je boekhoudafdeling over financiële fraude! Schrijf je nu in voor een gratis korte online training sessie met een van onze experts.


Schrijf je hier in.

Zonder bescherming zijn alle ondernemingen hier gevoelig voor

Het aantal gevallen van factuurfraude blijft hoog omdat heel wat bedrijven geen beveiligingen hebben in hun boekhoudafdeling. Zonder deze voorzorgsmaatregelen kunnen fraudeurs gemakkelijk de bankgegevens van het bedrijf dat de factuur uitreikt, wijzigen in hun eigen bankgegevens en zo de in rekening gebrachte bedragen ontvangen.

Ze laten je de bankgegevens van je leverancier wijzigen

Fraudeurs gaan hierbij op verschillende manieren te werk: 

  • Ze onderscheppen de factuur om het rekeningnummer van de leverancier te veranderen;
  • Ze stellen een fictieve factuur op met de openbare gegevens over je zakenrelaties,
  • Ze hacken de e-mail account van een van je leveranciers om je een verzoek te sturen om je rekeningnummer te wijzigen,
  • Ze hacken een e-mailbox in je organisatie om een interne e-mail naar de boekhoudafdeling te sturen met de mededeling dat de bank van een leverancier is gewijzigd.

Controleer altijd een verzoek om bankgegevens te wijzigen

Dit geldt ook voor het wijzigen van de contactgegevens om te voorkomen dat het telefoonnummer van de fraudeurs op het moment van de controle in je boekhoudsysteem wordt ingevoerd.

Pas je contracten aan om de boekhoudkundige gegevens van je leveranciers vast te leggen vóór de eerste factuur

De eerste factuur zou frauduleus kunnen zijn. Door de contactgegevens van een leverancier, inclusief bankgegevens, aan je contracten toe te voegen, kan je boekhoudafdeling het profiel van de leverancier in het systeem aanmaken op het ogenblik dat de zakenrelatie wordt ondertekend. Zo kan zij een potentieel valse factuur opsporen.

Met wie neem je contact op in geval van twijfel of fraude?

Ook andere formaliteiten bij de autoriteiten kunnen noodzakelijk zijn (indiening van een klacht bij de politie, enz.). Onze specialisten kunnen je adviseren over de te nemen stappen.

Train je boekhoudafdeling op het vlak van financiële fraude

Wij hebben een boekje samengesteld over financiële fraude voor bedrijven. Het is een gemakkelijk te gebruiken basis voor de opleiding van je boekhoudafdeling. Je financiële medewerkers zijn je eerste verdedigingslinie tegen financiële fraude. Zij moeten weten hoe fraudeurs te werk gaan. 


Download het boekje hier.