Secure Business

12 januari 2020

Bescherm u tegen phishing sites. Leer hoe u een hyperlink moet lezen

Ga in een e-mail met de cursor over een hyperlink om te zien naar welke site er wordt doorverwezen. Een slim trucje. Weet u hoe u een hyperlink moet lezen? Cybercriminelen weten dat veel mensen checken naar welke pagina een hyperlink in een e-mail doorverwijst. Ze maken nu dus logische en leesbare hyperlinks om hun slachtoffers te misleiden.

Ontdek hoe u een URL moet lezen

Simpel als u weet waarop u moet letten

Om te weten naar welke site een hyperlink u doorverwijst, is het van belang dat u het juiste deel van de URL ( in onze voorbeelden in het oranje ) leest.

 

1 https://news.ing.be/bess/get?id=12494.-1:jgw8tn5u

 

Deze hyperlink is misschien niet erg duidelijk. Toch kunt u van één ding zeker zijn, hij zal u doorverwijzen naar ing.be.

 

2 https://homebank.login.ing.bank.be/bess/get?id=12494.-1

 

Deze hyperlink is leesbaar en lijkt te verwijzen naar de loginpagina van Home’Bank van ING. Dat doet hij niet! Hij verwijst u door naar bank.be. Niet de site van ING België en is dus een frauduleuze link.

Denk erom

In een hyperlink staat het belangrijkste deel net voor de eerste ‘/’ (zonder rekening te houden met de https://). Dit is de site waarnaar de hyperlink u in werkelijkheid doorverwijst.