Secure Business

Microsoftfraude: laat je niet vangen!

Beweert iemand aan de telefoon dat hij werknemer is van Microsoft en je computer wil herstellen? Opgelet, je hebt een oplichter aan de lijn die je heel wat geld kan ontfutselen! Lees hier hoe je zich daartegen beschermt.

Belangrijk om te onthouden:

  • Microsoft zal je nooit ongevraagd opbellen.
  • Als je telefoon krijgt van iemand die beweert voor Microsoft te werken, hang je meteen op.
  • Vertel nooit je kaartnummer, je geheime codes of de codes die op je kaartlezer verschijnen.

Hoe gaat Microsoftfraude in zijn werk?

Cybercriminelen gebruiken verschillende technieken om je geld afhandig te maken. Zo geven ze zich ook uit voor werknemers van Microsoft. Ze bellen je op, voornamelijk overdag – ze viseren namelijk gepensioneerden of ouderen, die kwetsbaarder zijn. Vervolgens maken de oplichters je wijs dat ze je computer op afstand moeten herstellen.

Hoe herken je Microsoftfraude?
  1. Iemand belt je op en vertelt je in het Engels dat hij voor Microsoft werkt en je computer is besmet door een virus. Hij stelt je voor om het probleem op afstand te verhelpen.
  2. Daarop vraagt hij je om een programma te downloaden op je computer, zodat hij die op afstand kan bedienen. Als je dat doet, ben je vanaf dat ogenblik de controle over je computer kwijt. De cybercrimineel kan er op elk moment in binnendringen om je gegevens te stelen.
  3. Vaak toont de cybercrimineel je enkele technische schermen om te ‘bewijzen’ dat je computer besmet is en hij die kan herstellen.
  4. Vervolgens vraagt de cybercrimineel je om te betalen voor zijn diensten. Hij doorloopt met je een reeks betaalschermen, waarin hij je vraagt om velden in te vullen met je rekeningnummer, je geheime code en de code die op je kaartlezer verschijnt. Met die codes kan hij nadien verschillende overschrijvingen uitvoeren, voor een veel hoger bedrag dan hij eerst had aangekondigd. Als je weigert om te betalen, kan de cybercrimineel agressief worden en ermee dreigen je computer te blokkeren.

Wat moet je doen als je het slachtoffer wordt van dergelijke fraude?

Krijg je telefoon van iemand die beweert dat hij voor Microsoft werkt? Hang meteen op! En antwoord niet als hij probeert om je terug te bellen.

Microsoft zal je nooit ongevraagd opbellen

Het bedrijf heeft zeer duidelijke regels over hoe het contact opneemt met zijn gebruikers. De werknemers van Microsoft zullen je nooit op eigen initiatief opbellen en als je bij Microsoft een dossier hebt geopend, zal het bedrijf met je contact opnemen in je moedertaal. Aarzel niet om elk geval van fraude aan Microsoft te melden via deze link.

Is je computer per ongeluk toch ten prooi gevallen aan cybercriminelen, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met het internet. Voer vervolgens een antivirusscan uit en verwijder alle kwaadaardige software. Vergeet ook niet om van al je accounts het wachtwoord te veranderen.

Je kunt ook klacht indienen wegens de verspreiding van kwaadaardige software met het oog op hacking. Daarvoor begeef je je met alle bewijzen van de feiten en de geleden schade naar je lokale politiekantoor. Let wel: doordat de cybercriminelen zich buiten Europa bevinden, zijn de mogelijkheden van justitie uiterst beperkt.

Controleer regelmatig of je goed bent beveiligd