29 september 2017

Microsoftfraude: laat u niet vangen!

Beweert iemand aan de telefoon dat hij werknemer is van Microsoft en uw computer wil herstellen? Opgelet, u hebt een oplichter aan de lijn die u heel wat geld kan ontfutselen! Lees hier hoe u zich daartegen beschermt.

Belangrijk om te onthouden:
  • Microsoft zal u nooit ongevraagd opbellen.
  • Als u telefoon krijgt van iemand die beweert voor Microsoft te werken, hangt u meteen op.
  • Vertel nooit uw kaartnummer, uw geheime codes of de codes die op uw kaartlezer verschijnen.
Hoe gaat Microsoftfraude in zijn werk?

Cybercriminelen gebruiken verschillende technieken om u geld afhandig te maken. Zo geven ze zich ook uit voor werknemers van Microsoft. Ze bellen u op, voornamelijk overdag – ze viseren namelijk gepensioneerden of ouderen, die kwetsbaarder zijn. Vervolgens maken de oplichters u wijs dat ze uw computer op afstand moeten herstellen.

Hoe herkent u Microsoftfraude?
  1. Iemand belt u op en vertelt u in het Engels dat hij voor Microsoft werkt en uw computer is besmet door een virus. Hij stelt u voor om het probleem op afstand te verhelpen.
  2. Daarop vraagt hij u om een programma te downloaden op uw computer, zodat hij die op afstand kan bedienen. Als u dat doet, bent u vanaf dat ogenblik de controle over uw computer kwijt. De cybercrimineel kan er op elk moment in binnendringen om uw gegevens te stelen.
  3. Vaak toont de cybercrimineel u enkele technische schermen om te ‘bewijzen’ dat uw computer besmet is en hij die kan herstellen.
  4. Vervolgens vraagt de cybercrimineel u om te betalen voor zijn diensten. Hij doorloopt met u een reeks betaalschermen, waarin hij u vraagt om velden in te vullen met uw rekeningnummer, uw geheime code en de code die op uw kaartlezer verschijnt. Met die codes kan hij nadien verschillende overschrijvingen uitvoeren, voor een veel hoger bedrag dan hij eerst had aangekondigd. Als u weigert om te betalen, kan de cybercrimineel agressief worden en ermee dreigen uw computer te blokkeren.
Wat moet u doen als u het slachtoffer wordt van dergelijke fraude?

Krijgt u telefoon van iemand die beweert dat hij voor Microsoft werkt? Hang meteen op! En antwoord niet als hij probeert om u terug te bellen.

Microsoft zal u nooit ongevraagd opbellen

Het bedrijf heeft zeer duidelijke regels over hoe het contact opneemt met zijn gebruikers. De werknemers van Microsoft zullen u nooit op eigen initiatief opbellen en als u bij Microsoft een dossier hebt geopend, zal het bedrijf met u contact opnemen in uw moedertaal. Aarzel niet om elk geval van fraude aan Microsoft te melden via deze link.

Is uw computer per ongeluk toch ten prooi gevallen aan cybercriminelen, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met het internet. Voer vervolgens een antivirusscan uit en verwijder alle kwaadaardige software. Vergeet ook niet om van al uw accounts het wachtwoord te veranderen.

U kunt ook klacht indienen wegens de verspreiding van kwaadaardige software met het oog op hacking. Daarvoor begeeft u zich met alle bewijzen van de feiten en de geleden schade naar uw lokale politiekantoor. Let wel: doordat de cybercriminelen zich buiten Europa bevinden, zijn de mogelijkheden van justitie uiterst beperkt.

Controleer regelmatig of u goed bent beveiligd