Secure Business

28 december 2018

Bescherm u tegen ransomware

Ransomware blijft slachtoffers maken. Deze kwaadaardige software blokkeert data op een computer, inclusief back-ups. U krijgt uw bestanden pas terug als u een geldsom betaalt. Hoe beschermt u zich best tegen ransomware en blijven uw data veilig?

Wat is ransomware?

Ransomware zit dikwijls verschuild in e-mails met een grappige inhoud, bijvoorbeeld in e-mails die beweren dat u de lotto hebt gewonnen , of in mails die lijken te komen van een officiële instantie (de politie, de overheid… ). Deze malware ziet er uit als een .pdf, .pptx. of .doc bestand waarin een uitvoeringsprogramma (.exe) is verborgen. Eens u erop klikt, bent u verloren! De ransomware blokkeert de inhoud van uw computer.

Via uw Windows-instellingen kunt u verborgen bestandsextensies echter wel zichtbaar maken. Zo ziet u vooraf of er een uitvoeringsbestand in de e-mail zit.

6 tips om u te beschermen tegen ransomware
  • Ga met uw muis altijd eerst over een hyperlink voordat u erop klikt. Kijk de domeinnaam na en zie of die betrouwbaar is en of het naar dezelfde afzender of bedrijf verwijst. Dit is de meest basis beveiliging tegen doorklikgedrag.
  • Installeer een betrouwbare antivirus die automatisch updatet en uw apparaat beschermt.
  • Werk uw besturingssysteem, browser, en vaak gebruikte programma’s regelmatig bij. Zo beschermt u zich optimaal.
  • Wees voorzichtig wanneer u e-mails met bijlagen ontvangt van onbekenden. Open die bijlagen nooit en klik nooit op hyperlinks die u niet vertrouwt.
  • Let op wanneer er veel spelling- of grammaticafouten in de e-mail staan. Dat is dikwijls een aanwijzing dat de e-mail niet te vertrouwen is.
  • Maak altijd back-ups. Maar opgelet: verbind uw externe harde schijf of usb-stick enkel met uw computer op het moment van een back-up. Cryptoware kan namelijk ook een externe harde schijf besmetten wanneer die aangesloten is op uw computer. Let ook op voor back-ups in de cloud (bv. Google Drive). Bewaar een back-up altijd gescheiden van de pc.
Het kwaad is geschied. Wat nu?
  • Hebt u een back-up gemaakt van uw pc? Formatteer uw harde schijf en installeer uw back-up.
  • Betaal nooit geld om weer toegang te krijgen tot uw bestanden. Doe aangifte bij de politie.
  • Op internet vindt u tips en software om uw data te herstellen, maar verwacht hiervan geen wonderen. Het beste kunt een beroep doen op een specialist om uw besmet apparaat na te zien.