Secure Business

1 februari 2019

Hoe beveiligt u uw internetnetwerk?

U hebt thuis ongetwijfeld een draadloze internetverbinding, beter bekend als "wifi". Dat betekent dat u draadloos verschillende toestellen kunt aansluiten op het internet. Bijna iedereen heeft tegenwoordig zo'n draadloos netwerk. Maar hoe kunt u weten of uw netwerk wel goed is beveiligd?

Hoe bescherm ik mijn thuisnetwerk?

4 stappen om uw draadloos netwerk te beveiligen

Steeds meer toestellen zijn aangesloten op het internet: computer, telefoon, tablet, televisie, auto enz. Het is dus van essentieel belang om uw draadloze netwerk te beveiligen. U vraagt zich af hoe? Volg de onderstaande stappen.

1. Maak een nieuw wachtwoord aan. Hoe langer, hoe beter

Uw Wi-Fi is standaard versleuteld met een wachtwoord. Dat wordt over het algemeen ‘user password’ genoemd en u vindt het op de achterkant van uw modem. Dankzij dat wachtwoord hebt u toegang tot het configuratiemenu van uw modem en kunt u het wachtwoord van uw draadloze netwerk wijzigen (over het algemeen ‘wireless key’ genaamd).

Kie seen persoonlijk wachtwoord dat alleen u zou kunnen kennen. Hoe langer het is, hoe meer tijd er nodig is om het te hacken. Complexiteit is minder noodzakelijk, zolang u het wachtwoord maar makkelijk kunt onthouden en het lang genoeg is.

2. Denk na aan wie u uw wachtwoord geeft

Deel uw wachtwoord niet zomaar met eender wie. Hoe meer mensen het kennen, hoe moeilijker u kunt checken wie het nog allemaal heeft. Stel uzelf de vraag of iedereen die bij u thuis binnenkomt echt toegang nodig heeft tot uw Wi-Fi.

3. Wijzig de standaardnaam

Behalve een meegeleverd wachtwoord heeft uw draadloze netwerk ook een meegeleverde naam. Die naam is zichtbaar voor uw toestellen wanneer u ze wilt aansluiten op het internet. U wijzigt dus het best ook de meegeleverde naam van uw netwerk. Dat maakt het voor hackers ook een pak moeilijker om de beveiliging van uw wachtwoord te achterhalen.

Tip: kies een naam die gemakkelijk herkenbaar is, maar geen persoonlijke informatie bevat.

4. Zet de Wi-Fi af

Bent u van plan bent om langere tijd van huis weg te zijn? Zet dan de Wi-Fi af. Dat neemt het risico weg om dan gehackt te worden.

Beveilig uw apparatuur

Hebt u alle bovenstaande stappen gevolgd en is uw draadloze netwerk nu beveiligd? Mooi! Nog één laatste kleinigheid zou moeten gebeuren om te surfen in alle veiligheid: de apparaten beveiligen die zijn aangesloten op uw netwerk.

Weet u niet precies welke apparaten zijn aangesloten op uw netwerk? Gebruik een netwerkscanner, zoals Fing. Deze toepassing identificeert elk aangesloten apparaat. Zodra alle apparaten zijn geïdentificeerd, kunt u ze beveiligen. Het is aanbevolen om die apparaten altijd te laten draaien op de laatste versie van hun besturingssysteem of software.

Tip: activeer de automatische update op uw apparaten.

Hebt u nog vragen?

Controleer regelmatig of u goed bent beveiligd

Aarzel niet om onze pagina ‘Online veiligheid' te raadplegen om na te gaan of u alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via uw smartphone, tablet of computer.