Secure Business

12 april 2021

Tips om de cloud op een veilige manier te gebruiken

De cloud is een dienst waarmee u op eenvoudige wijze informatie kunt opslaan en beheren. U bespaart hierdoor veel tijd, maar het gebruik ervan is niet geheel zonder risico. Het is dus essentieel om uw cloudopslagdienst goed te kiezen en uw gebruik te beveiligen. Ontdek onze tips.

Samengevat

 • Gebruik een sterk wachtwoord
 • Ga voorzichtig om met het delen van uw gegevens
 • Configureer de beveiligingsopties
 • Gebruik een antivirusprogramma

De cloud, wat is dat nu eigenlijk?

U hebt ongetwijfeld al eens gehoord van de cloud. Maar weet u ook wat deze nogal vage term betekent? In het kort is de cloud een dienst waarmee u informatie opslaat en beheert. Het grote voordeel ervan is dat uw informatie altijd toegankelijk is vanaf diverse apparaten die met elkaar gesynchroniseerd kunnen worden. Ook het delen van gegevens is gemakkelijker via de cloud. Deze diensten worden ‘cloud’ genoemd, omdat we niet exact weten waar deze informatie fysiek wordt opgeslagen.

Kies uw cloudopslagdienst zorgvuldig

Er bestaan diverse diensten (Google Docs, iCloud, Dropbox, enzovoort). Het is belangrijk zorgvuldig te kiezen, aangezien u persoonlijke en soms zelfs vertrouwelijke gegevens in de cloud opslaat.


Hier volgen enkele elementen om rekening mee te houden bij het kiezen van uw cloudopslagdienst.

 • Biedt de dienst ondersteuning? In geval van een probleem dient u antwoord te krijgen op uw vragen: ofwel door contact op te nemen met uw leverancier, ofwel via een duidelijke FAQ-sectie op de desbetreffende website.
 • Is de dienst eenvoudig te gebruiken? Om de cloud goed te gebruiken, moet u begrijpen hoe de dienst werkt. Daarom moet de dienst eenvoudig zijn. Hoe ingewikkelder de dienst, des te sneller u fouten maakt en u uw gegevens in gevaar brengt.
 • Is de dienst beveiligd? Controleer welke beveiligingsvoorschriften uw clouddienst hanteert.
 • Beschikt de dienst over duidelijke gebruiksvoorwaarden? Neem de tijd om deze aandachtig te lezen. Dit geeft u een idee van uw rechten en verantwoordelijkheden.

Goed om te weten

Indien u de cloud voor uw werk wenst te gebruiken, moet u eerst nagaan of dit binnen het beveiligingsbeleid van uw onderneming is toegestaan. Zo ja, controleer dan de gebruiksvoorschriften.

Beveilig uw gebruik van de cloud: 4 tips

Zodra u uw dienst hebt gekozen, kunt u beginnen met het gebruik van de cloud. Volg onderstaande tips om uw gegevens te beschermen.

1. Gebruik een sterk wachtwoord

Dit is de basis en essentieel voor het beveiligen van uw persoonlijke gegevens. U moet een sterk wachtwoord kiezen, dat wil zeggen moeilijk te kraken (combineer cijfers, letters en leestekens).

Twee tips voor een nóg betere beveiliging

 • Gebruik een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Wachtzinnen zijn moeilijker te kraken.
 • Indien uw cloudopslagdienst de mogelijkheid biedt tot een authenticatie in twee stappen is dit een zeer goede manier om uw toegang te beveiligen! Lees ons artikel om meer te weten over dit type authenticatie.
2. Deel uw gegevens niet met iedereen

Het delen van bestanden via de cloud is erg eenvoudig, maar niet geheel zonder risico. U wilt toch zeker niet dat uw dossiers openbaar worden, terwijl u dacht dat u ze met slechts een persoon deelde? Om dit te voorkomen kunt u diverse maatregelen treffen

 • Deel uw bestanden niet systematisch en automatisch met iemand anders.
 • Deel uw bestanden liever tijdelijk met iemand die u kent.
 • Controleer de toegangsrechten: zodra een gebruiker geen toegang tot uw bestanden meer nodig heeft, kunt u de toegang opheffen.


Een bestand via een link delen: eenvoudig, maar niet veilig!

Bij alle cloudopslagdiensten kunt u informatie delen via links. Dat wil dus zeggen dat de persoon met wie u een bestand wilt delen een url ontvangt. Door hierop te klikken, krijgt deze persoon toegang tot de gegevens. Dit is erg eenvoudig, maar tegelijkertijd niet erg veilig. Om problemen te voorkomen, is het mogelijk om een wachtwoord of een beperkte duur in te stellen voor toegang tot gegevens via een link. Informeer u goed bij uw dienst.


3. Configureer uw beveiligingsopties

Wie heeft toegang tot de gegevens? Wie kan de gegevens doorsturen naar iemand anders? Wie heeft het recht om deze gegevens te lezen en te wijzigen? Dit zijn essentiële vragen waar u het antwoord op moet weten. Om deze reden dient u de beveiligingsopties van de cloud te controleren en te configureren.


4. Bescherm uw apparaat met een antivirusprogramma

Het is belangrijk om een antivirusprogramma op uw apparaat te installeren, en des te meer wanneer u gebruik maakt van een clouddienst. Controleer of uw antivirusprogramma geactiveerd en up-to-date is, en doe dit op alle apparaten die u gebruikt voor toegang tot de cloud.

Controleer regelmatig of u goed bent beveiligd

Aarzel niet om onze pagina ‘Online veiligheid' te raadplegen om na te gaan of u alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via uw smartphone, tablet of computer.