Starters

Een btw-nummer aanvragen: hoe doe ik dat?

Wil je als zelfstandige beginnen? Dan heb je ook een btw-nummer nodig. Maar hoe vraag je dat aan? En wat is het verschil tussen een btw-nummer en ondernemingsnummer? Het antwoord op deze en andere vragen lees je hier.

De coronacrisis houdt Belgen niet tegen om een eigen zaak te starten. Een btw-nummer aanvragen is daarbij in heel wat gevallen een verplichting, naast andere stappen zoals de keuze van de ondernemingsvorm en het openen van een bankrekening

Wat is een btw-nummer?

Het btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer met ‘BTW BE’ ervoor. Een voorbeeld hiervan ‘BTW BE 0123 456 789’. Als zelfstandige ondernemer ben je meestal btw-plichtig. In dat geval wordt je ondernemingsnummer ook geactiveerd als btw-nummer.

Het hebben van een btw-nummer betekent dat je je klanten een ‘belasting toegevoegde waarde’ (btw) aanrekent, bij elk verkocht product of aangeleverde dienst. Dat bedrag stort je daarna door aan de staat. In ruil heb je recht op btw-aftrek, waarbij je als zelfstandige dus geen btw moet betalen op goederen of diensten die je voor je bedrijf aankoopt. Jij of je boekhouder moet dan ook een btw-boekhouding bijhouden (op papier of elektronisch).

Heel wat beginnende ondernemers weten niet dat er een belangrijk verschil is tussen een btw-nummer en een ondernemingsnummer. Dit laatste is het unieke identificatienummer van jouw onderneming en vormt de basis van je bedrijf. Een ondernemingsnummer aanvragen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is verplicht wanneer je een zaak start. Sommige zelfstandigen hebben echter geen btw-nummer nodig.

Hoe kan ik een btw-nummer aanvragen en activeren?

Je kan je btw-nummer aanvragen nadat de Kruispuntbank van Ondernemingen je een ondernemingsnummer toekent en voor je met je bedrijf van start gaat. Zo’n aanvraag van een ondernemingsnummer en een btw-nummer kan worden ingediend door jou, door een derde persoon zoals je boekhouder of door een erkend ondernemingsloket dat jouw volmacht heeft. Kies je ervoor om je btw-nummer in orde te laten brengen door een ondernemingsloket, dan hangt daar een kostprijs aan vast. De kosten variëren per loket. Je kan je btw-nummer dan wel onmiddellijk regelen, samen met het andere papierwerk rond de opstart van je zaak zoals je inschrijving in de KBO, het aanvragen van je ondernemingsnummer en je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.

Als je je btw-nummer eenmaal hebt ontvangen is het tijd om dit ook te activeren. Dat doe je door een aanvraag in te dienen bij het bevoegde btw-controlekantoor. Jouw ondernemingsnummer kan je dan laten activeren bij de Algemene Administratie van de Fiscaliteit om btw-plichtig te worden. Sinds 2020 moet die aanvraag tot identificatie online gebeuren.

Wie is vrijgesteld van btw?

Een aantal vrije beroepen of beroepen met een sociaal karakter zijn niet btw-plichtig. Dat betekent dat zij geen btw hoeven aan te rekenen aan hun klanten, maar ook zelf geen recht hebben op btw-aftrek voor hun aankopen. Enkele voorbeelden van vrijgestelde beroepen zijn artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, verplegers en verpleegsters. Een gedetailleerd overzicht vind je in het btw-wetboek, onder artikel 44.

Daarnaast kan je als kleine onderneming een btw-vrijstelling aanvragen. Concreet moet je jaarlijks omzetcijfer lager zijn dan 25.000 euro. Deze vrijstelling is mogelijk binnen elke vennootschapsvorm en ook erg interessant voor zelfstandigen in bijberoep. Je krijgt een vereenvoudigde btw-regeling met minimale verplichtingen, specifiek voor kleinere ondernemingen. Ook zijn er nog altijd een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen:

  • Het indienen van een aangifte van de aanvang, de wijziging en de stopzetting van je bedrijf.
  • Het jaarlijkse oplijsten je belastingsplichtige klanten en je totale omzet in de vrijstellingsregeling.
  • Het bewaren en nummeren van je facturen.
  • Het bijhouden van al je ontvangsten, bij verkoop aan particulieren.
  • Een tabel met bedrijfsmiddelen.
  • Een boek voor bepaalde handelingen.
  • Het vermelden van ‘Kleine onderneming, onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk’.


Ben je van plan om je eerste stappen als ondernemer te zetten?