Starters

7 augustus 2019

Een lening aanvragen als starter: hoe begin je eraan?

Als starter ben je enthousiast, heb je de drive en de wil om te slagen. Om goed en wel te beginnen, kun je misschien een financieel duwtje in de rug gebruiken? Heel begrijpelijk. Maar waar let je op voor je tekent?

Lenen is geen schande

Onvoldoende eigen middelen om te starten? Laat dit geen reden zijn om jouw droom te laten schieten. Elke dag starten er in België zo’n 200 starters en de meerderheid gaat een lening aan.

Wat met de schulden?

Is de kost van de lening lager dan wat jouw onderneming opbrengt? Dan stijgt jouw eigen vermogen naarmate je meer leent.

Zoek hierin een goed evenwicht en schat goed op voorhand in hoeveel je wil lenen. Blijf zo realistisch mogelijk. Elke onderneming heeft haar maximale schuldendrempel. Die hangt af van het eigen vermogen, de activiteit van de onderneming (hoe rendabel ze is), de sector en de terugbetalingscapaciteit.

Tip:

Niet de grootte van het te lenen bedrag bepaalt of een bank de lening goedkeurt of niet. De bank houdt rekening met eigen vermogen en waarborgen. Vraag zeker geen te laag bedrag uit vrees voor een weigering.

Een sterk businessplan voor een stevige ruggengraat

Stel jouw plannen zo goed mogelijk voor aan de bank. Wees zeker van je zaak maar ook realistisch. Leg daarom een goed uitgewerkt businessplan voor. Dat plan toont of je zaak financieel en praktisch haalbaar is. Alles draait om vertrouwen en dat moet je verdienen.

Hoe je aan zo’n businessplan begint, lees je hier.

Zit je idee nog in een pril stadium en heb je nog geen businessplan? Test de financiële haalbaarheid van jouw idee via de Business Idea Calculator

Op gesprek bij de bank

Ben je al trouwe klant bij de bank waar je de aanvraag doet? Dan heb je zeker een streepje voor. Nog enkele tips voor het gesprek:

 • Eerste indrukken zijn blijvend. Zorg voor een verzorgd voorkomen van jezelf en jouw documenten. 
 • Wees jezelf tijdens het gesprek. 
 • Neem de tijd om jouw project grondig toe te lichten. Hiermee toon je vakkennis en bewijs je tegelijkertijd dat je de sector door en door kent.
 • Schets meerdere scenario’s: van optimistisch tot pessimistisch.
 • Zet je talenten, competenties en troeven in de kijker. Welke expertise heb je in huis? Hoe groot is jouw netwerk? Heb je een uniek business concept? 
 • Wees realistisch en voorzie een marge. Denk eraan dat je ook een minimum aan eigen middelen voorziet om jouw project te kunnen realiseren.
 • Kan je een beroep doen op een subsidie of premie


Uiteraard heeft de bankier ook heel wat vragen over jouw project

 • Is er behoefte aan een lening, is de leningaanvraag gegrond? 
 • Staat het leenbedrag in verhouding tot de financiële situatie en het vermogen?
 • Heeft het project potentieel op korte en lange termijn? 
 • Waarom zal het project slagen? 
 • Wat zal je doen als het niet loopt zoals gepland? (doemscenario)
 • Is de afbetaling haalbaar? 

Je wil een lening aanvragen als happy entrepreneur?

Ontdek de verschillende mogelijkheden om jouw project te financieren via de ING-tool Funding Compass Select. Of vraag in 1, 2, 3 jouw businesskrediet aan.

Op de website voor starters vind je nog meer advies en praktische tools om van jou een happy entrepreneur te maken.

Nog vragen?