Starters

9 juli 2020

Tips voor een ijzersterk businessplan

Wat wil u doen en hoe wil u dat bereiken? Als startende ondernemer hebt u daar ongetwijfeld een antwoord op. Het is goed om dat antwoord ook uitgebreider uit te werken, in een businessplan.

Het businessplan

Dit is de rode draad van uw onderneming, een draaiboek om op terug te vallen. Maar wat staat er in zo’n plan?

1.     Uw doelstelling: Wat wil u bereiken met uw zaak? Hier omschrijft u de ambitie en de doelen die u voor ogen hebt;

2.     Uw bedrijf: Beschrijf uw onderneming. Zie het als een profielschets, een soort cv van uw zaak;

3.     De markt: Welke andere spelers zijn er op de markt? Wat doen zij of wat onderscheidt hen?

4.     Strategie: Welke strategie volgt u om uw doelstelling te bereiken?

5.     Het financiële plaatje: Over welke middelen beschikt u? Hebt u nood aan extra middelen? Wat is de rendabiliteit van uw zaak? Naar investeerders of banken toe is dit het belangrijkste aspect.

1. Wees realistisch

U bent razend enthousiast over uw zaak! Dat is goed. Maar laat bij het opstellen van uw businessplan dat enthousiasme u niet verblinden. Het is beter realistisch te blijven en zelfs uit te gaan van een worst case scenario. Zo bent u ook bij tegenvallende resultaten voorbereid en hebt u een plan van aanpak om mindere tijden door te komen.

2. Doe een beroep op een professional

Een businessplan omvat veel luiken. Dat u niet alle aspecten even goed kunt inschatten, is normaal. U hierover op voorhand zorgen maken, is dan weer overbodig. De hulp van een professional zet u op de juiste weg.

Bent u niet zo goed met cijfertjes? Doe dan een beroep op een boekhouder.

En waarom zou u niet meerdere meningen van professionals inwinnen? Bankiers, startersnetwerken en andere ondernemers, … hebben vaak de ervaring om te helpen en kunnen ook kritisch naar uw idee of plan kijken.

3. Neem het serieus

Uw businessplan is de rode draad van uw onderneming. Ga er dus niet licht over.

Het is ook hét document om eventuele financiële partners te overtuigen of om te tonen bij uw bank voor een lening. Neem het dus serieus.

Zorg ervoor dat het goed en vlot leesbaar is, een duidelijke en logische opbouw heeft en vermijd spel- of grammaticale fouten.

4. Voeg een dosis geluk toe aan uw businessplan

Geluk leidt tot succes en gelukkige ondernemers zijn succesvolle ondernemers. Probeer dus een goede dosis geluk aan uw businessplan toe te voegen. Dat doet u in de eerste plaats door uw passie te volgen. Dit is uw grootste motivatie en dat straalt u af op uw klanten. En gelukkige klanten worden dan weer trouwe klanten.

5. Een businessplan opstellen vraagt tijd, maar het is de moeite waard
  • Het helpt u om uw doel voor ogen te houden.
  • Het is een houvast wanneer u twijfelt of zorgen hebt.
  • Het is als het ware uw weg naar geluk.

Dit geldt voor starters en voor ondernemers die al even bezig zijn. 

Waar vindt u voorbeelden?

Op het internet vindt u modellen van businessplannen die klaar zijn voor gebruik. Degene die worden voorgesteld door UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers), het ABE (Agence bruxelloise pour l’emploi) of door de UCM (Union des Classes Moyennes) in Wallonië zijn goede voorbeelden.

Maar een businessplan is natuurlijk ook heel persoonlijk en het gaat gedurende de volledige levensduur van uw onderneming mee. Neem dus de nodige tijd om er een op te stellen dat uw onderneming als gegoten zit.

Zou dit het moment zijn om te starten?

Wilt u meer info over ondernemen?