Starters

14 november 2017

Imec.istart lanceert FinTech, InsurTech & Cyber Security track

In maart 2017 werd ING een van de partners van het imec.istart business accelerator programma. Dit programma helpt start-ups op weg door financiële ondersteuning, workshops, persoonlijke coaching, kantoorruimte en andere faciliteiten aan te bieden. Met behulp van dit ecosysteem en ondersteunende netwerk kunnen start-ups sneller doorbreken en verder groeien. Vanaf nu biedt imec.istart bovendien ook een industriespecifiek begeleidingstraject aan voor start-ups in de FinTech-, InsurTech- & Cyber Securitysector.

Waarom FinTech, InsurTech & Cyber Security?
Via dit soort programma’s kunnen we de ondernemers gespecialiseerde coaching en begeleiding aanbieden.

Imec.istart biedt al een aantal industriespecifieke trajecten aan, namelijk Logistics & Mobility; Health; Media, Telecom & Entertainment en (Aero)Space. Vanaf vandaag kunnen start-ups ook appliceren voor een vijfde vertical: FinTech, InsurTech & Cyber Security.

De term FinTech verwijst naar alle technologie die het potentieel heeft om de traditionele financiële markt (inclusief mobiele betalingen, overschrijvingen, leningen, fondsenwerving en vermogensbeheer) te ontwrichten. Maar het succes van financiële technologie is tot op een bepaalde hoogte afhankelijk van vooruitgang in gerelateerde sectoren, bv. ontwikkelingen in verzekeringstechnologie (InsurTech) en efficiënte cybersecurityoplossingen. Aangezien steeds meer mensen gebruik maken van apps en websites om hun financiën te regelen, is deze markt een erg aantrekkelijk doelwit geworden voor hackers. Om FinTech echt te laten doorbreken is cybersecurity dus troef. Blockchaintechnologie, machine learning en cryptografie kunnen ons gelukkig helpen om deze uitdaging aan te gaan.

Sven De Cleyn, programma manager bij imec.istart, verduidelijkt het belang van de imec.istart verticals: “Vlaanderen is geleidelijk aan zijn positie als start-up hub in Europa aan het bestendigen. Aangezien er steeds meer incubatoren en acceleratoren worden opgezet in onze regio, is het belangrijk dat wij met imec.istart het verschil kunnen blijven maken. Met industriespecifieke trajecten, zoals de vertical voor FinTech, InsurTech & Cyber Security, kunnen we onze start-ups een duidelijke meerwaarde bieden. Via dit soort programma’s kunnen we de ondernemers gespecialiseerde coaching en begeleiding aanbieden. Bovendien komen ze zo ook in contact met een exclusief industriespecifiek netwerk, wat hun groeikansen op de markt zeker ook zal vergroten.

FinTech: een markt boordenvol potentieel
FinTech heeft het potentieel om de financiële industrie zoals wij die kennen volledig te ontwrichten

FinTech bestaat al een tijdje en is intussen een snelgroeiende en aantrekkelijke markt voor start-ups. In de Verenigde Staten groeit de FinTech-industrie ondertussen al wat trager, maar in Europa is er nog veel potentieel. In 2016 steeg het aantal Europese start-updeals met 11%; goed voor een totale investering van €1,04 miljard. Bovendien overweegt de Europese Commissie om een speciaal regime te creëren om FinTech-bedrijven te ondersteunen em op die manier de regio competitief te maken in deze nieuwe, veelbelovende markt.

“FinTech heeft het potentieel om de financiële industrie zoals wij die kennen volledig te ontwrichten. Daarom zien we ook vanuit de industrie de vraag om te investeren in externe innovatie. Voor start-ups is FinTech een veelbelovende markt, maar niet bepaald een makkelijke om als buitenstaander voet aan wal te krijgen. De financiële wereld wordt bepaald door een complexe wet- en regelgeving. Door in te stappen in de imec.istart FinTech-, InsurTech- & Cyber Security-vertical, krijgen start-ups niet alleen toegang tot het netwerk van onze partners, maar ook tot industriespecifieke begeleiding. Wij zijn het enige start-upinitiatief in Vlaanderen dat zich specifiek op deze sector richt,” zegt imec.istart innovation manager Kris Mertens.

Momenteel zitten er al vier start-ups in het imec.istart-portfolio die actief zijn in de FinTech-, InsurTech- en Cyber Securitymarkt: Sign2Pay (veilige mobiele betalingen), Yields (automatische monitoring van AI-algoritmes), Tengu.io (een automatisatie platform voor big data teams) en Cumul.io (datavisualisatie). Met deze nieuwe vertical wil imec.istart nog meer start-ups uit dit veld aantrekken.

ING deelt haar expertise

ING werd in maart 2017 partner van imec.istart, maar nu stapt de bank ook mee in de nieuwe FinTech, InsurTech & Cyber Security vertical. Stephanie Van Avesaat, ING innovation driver, legt uit: “Dit was voor ons een vanzelfsprekende beslissing. Zowel vanuit het oogpunt jonge ondernemers te ondersteunen en klaar te maken voor de markt als vanuit het oogpunt zelf mee te blijven met de nieuwste ontwikkelingen binnen ons veld. We geloven sterk in dit soort programma’s omdat ze de complementariteit van bestaande spelers en nieuwe ondernemers uitspelen. Vanuit ING Innovation zullen bankiers en seniorprofielen de ondernemers bijstaan met financiëel advies en coaching. Daarnaast zullen we ook ons netwerk aanbieden waar relevant.”

Word imec.istarter en maak een vliegende start!

Hebt u een tech start-up en bent u op zoek naar begeleiding of financiering?