Starters

11 september 2018

Mealhero ontwikkelt de maaltijden van de toekomst

De drie jonge ondernemers van foodtech start-up Mealhero proberen de toekomst realiteit te laten worden met gezonde voedingsboxen en slimme kooktoestellen. Via die maaltijdboxen willen ze het makkelijker maken om een gezonde levensstijl te combineren met een drukke agenda. Eten we binnenkort smart voedsel? Als het van Mealhero afhangt alvast wel

Wanneer Jeroen Spitaels, Anton Claeys en Steven Debaere elkaar in 2013 ontmoeten als studenten op Vlerick Business School deelden ze al een gemeenschappelijke interesse voor ondernemen. Dat die interesse twee jaar later zou uitmonden in Mealhero, hun eigen foodtechbedrijf, hadden ze echter niet kunnen voorspellen.

“Alles begon met de frustratie om een gezonde levensstijl te combineren met een drukke agenda”, vertelt CEO Jeroen Spitaels. “Ondanks de talrijke bestaande voedingsconcepten, ervaren mensen nog steeds problemen om een gezonde maaltijd op een gemakkelijke manier te verkrijgen.”

De nieuwste technologieën

We geloven dat technologie is iets wat ons leven beter maakt en ook the internet of things zal ons alleen maar versterken”, vult CIO Steven Debaere aan. Mealhero wil de nieuwste technologieën gebruiken om klanten gezonde, gevarieerde maaltijden aan te bieden. Ze ontwikkelden een slim kooktoestel dat voedingswaren herkent en stoomt, en verdelen maaltijdboxen met gezonde en gevarieerde ingrediënten. Zo voorzien ze u probleemloos elke dag van een gezonde maaltijd. Omdat de foodbox aan huis wordt geleverd, moet u bovendien zelf geen boodschappen meer gaan doen en bespaart u tijd.

De Mealhero-app helpt u om de diepgevroren ingrediënten uit de foodbox om te toveren tot een volwaardige maaltijd. Op basis van uw voorkeuren geeft de app maaltijdsuggesties, recepten en achtergrondinformatie. Omdat de stomer verbonden is met het internet, weet de app ook welke ingrediënten u nog in huis hebt, en welke niet. Geen voorraad meer? Dan bestelt u gewoon een nieuwe lading foodboxen, ook via de app! Door de app, het kooktoestel en de maaltijdboxen te combineren, hebt u dagelijkse een ‘slimme’ maaltijd op uw bord.

De vicieuze start-upcirkel

De grootste uitdaging om hun product echt op de markt te krijgen, was volgens Jeroen Spitaels het doorbreken van ‘de vicieuze start-upcirkel’. “Het welbekende kip-of-eiverhaal waarbij je een product nodig hebt om kapitaal aan te trekken maar tegelijkertijd net kapitaal nodig hebt om dat product te bouwen. Zeker in het geval van hardware en voeding, twee zaken die behoorlijk wat kapitaal vragen, was dat geen eenvoudige klus.”

“Wij zijn hiermee omgegaan door te gaan bootstrappen en shortcuts te nemen: het product herleiden tot de pure essentie, feedback verzamelen van testers, van die testers klanten maken, en die klanten nieuwe klanten laten maken door positieve mond-aan-mondreclame. We zijn ook op de koffie gegaan bij ING Business Innovation Manager Stéphane Leliaert. Die gaf ons niet alleen interessant advies vanuit het oogpunt van een bank, maar ook een intro bij imec.istart en later ook bij de FoodNexus Startup Challenge.”

Sleutelen aan het product

“Het is een enorm cliché om te zeggen dat je mensen moet gaan bevragen”, gaat Jeroen Spitaels verder. “Maar het is wel waar. Wij wouden absoluut een product ontwikkelen voor we enquêtes afnamen. Later hebben we het dan anders aangepakt en hadden we na één dag al feedback op een nieuw idee.”

Na twee jaar sleutelen aan het product, bouwen aan het bedrijf en een intrede bij imec.istart-incubator, ging Mealhero in november 2017 voor een marktbetreding in België en Nederland. De foodtech start-up verzamelde via een crowdfundingcampagne in amper een maand tijd maar liefst 80.000 euro, en haalde daarna nog een seed funding van 900.000 euro op. Hiermee kan Mealhero zijn team uitbreiden en de productie opstarten. 

En u?

Droomt u er zelf ook van om uw eigen zaak te starten en wilt u zich laten inspireren door anderen?