Starters

19 oktober 2017

Technologische evoluties in de gezondheidszorg

Eric Kenis

Hoek Af-auteur

Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, daar is Vanessa Vankerckhoven het beste bewijs van. In 2013 ruilde ze haar academische carrière in voor een eigen bedrijf in de medtech-sector. Ze was naar eigen zeggen nooit de beste benchwetenschapper in het lab, maar strategisch onderzoek gaat haar wel heel goed af. Haar bedrijf Novosanis staat met zijn oplossingen voor diagnostiek en vaccinologie op de radar van grote spelers in de sector. "In grote ondernemingen is vaak geen plaats meer voor het soort innovaties die start-ups doen. Op dat vlak zijn we heel complementair"

Wat doet Novosanis?

Novosanis is een medtechbedrijf gespecialiseerd in medical devices. Er zijn twee productlijnen: Colli-Pee en VAX-ID. Met Colli-Pee kunnen patiënten het eerste deel van hun plas opvangen. Dat eerste deel (de eerste 20 ml van de plas) bevat veel DNA, RNA en proteïnen, wat het geschikt maakt om infecties en zelfs kanker vroegtijdig mee te detecteren. Colli-Pee is erkend door de FDA, heeft een CE-label en wordt momenteel commercieel uitgerold.

VAX-ID is een toestelletje om onder meer vaccins te injecteren in de dermis, de huidlaag net onder de opperhuid. De dermis bevat veel immuuncellen, zo volstaat een injectie met 10 procent van de gebruikelijke hoeveelheid van een vaccin om een efficiënte respons op te wekken bij de patiënt.

Novosanis werd in 2013 opgericht door Vanessa Vankerckhoven (ceo) en medevennoot Koen Beyers (CTO) als spin-off van Universiteit Antwerpen. Het bedrijf heeft 10 medewerkers op de payroll, maar werkt daarnaast ook samen met freelancers.

"Medtech is verwant aan de diagnostiek- en biotechsector, maar toch nog een categorie apart. Onze kapitaalbehoefte ligt bijvoorbeeld aanzienlijk lager. Een typisch biotechbedrijf moet al snel enkele honderden miljoenen euro’s ophalen om een product te kunnen ontwikkelen en te testen. Wij hebben maar 10% van dat bedrag nodig om onze producten in de markt te zetten. Nog altijd niet weinig, natuurlijk."

Drie kapitaalrondes
2017 is echt een kanteljaar voor Novosanis

"Zelf konden we rekenen op ongeveer 1 miljoen euro aan subsidies. Daarnaast haalden we ongeveer 2 miljoen op aan kapitaal. Ondertussen hebben we drie kapitaalrondes achter de rug. Dat was allemaal zaaikapitaal: geld dat we nodig hadden om Colli-Pee op punt te zetten en klaar te maken voor de markt."

Medtech is een heel trage sector, ontdekte Vanessa Vankerckhoven al snel. "Colli-Pee kreeg in 2015 al een CE-label, maar onze afnemers vragen klinisch bewijs, véél klinisch bewijs. Daar hebben we jaren aan gewerkt. 2017 is echt een kanteljaar voor Novosanis. We behalen nu onze eerste grote omzetcijfers, en staan in de startblokken om op te schalen. Maar dat vraagt wel extra kapitaal. In totaal zullen we nog enkele miljoenen euro’s nodig hebben. Dat is heel wat, maar we hebben al een hele weg afgelegd. We kunnen bewijzen dat er een markt is, en de eerste contracten liggen op tafel. Hierdoor zijn ondertussen ook de banken bereid om mee te stappen in ons verhaal."

Preventieve geneeskunde en onmiddellijke diagnoses
Ik kan me perfect voorstellen dat we binnen enkele decennia opstaan, ons ochtendplasje doen met een soort Colli-Pee en aflezen hoe het zit met onze suikergehaltes of vitaminetekorten.

"Onze producten passen perfect in de belangrijke nieuwe evoluties in de gezondheidszorg. Neem bijvoorbeeld de evolutie naar preventieve geneeskunde. Ik kan me perfect voorstellen dat we binnen enkele decennia opstaan, ons ochtendplasje doen met een soort Colli-Pee, aflezen hoe het zit met onze suikergehaltes of vitaminetekorten en vervolgens besluiten om die dag toch wat extra vitamines te nemen, meer water te drinken of wat te rusten."

Hiermee denkt Vanessa Vankerckhoven echter ver vooruit. "Dat is nog niet voor morgen, zelfs niet voor de komende tien jaar. Niet dat de technologie nog niet bestaat, maar regelgeving vormt een minstens even cruciale factor bij medtech." Op korte termijn denkt ze eerder aan point-of-care diagnostiek: patiënten die niet langer dagen of weken moeten wachten op de uitslag van een bloedtest of een urinetest, maar daarvoor gewoon bij hun huisarts terecht kunnen. Die heeft over enkele jaren wellicht een apparaat in zijn kabinet waarmee hij binnen het half uur precies weet wélke infectie zijn patiënt parten speelt. Hierdoor zal hij onmiddellijk de juiste medicijnen kunnen voorschrijven.

"Point-of-care testing klinkt misschien minder indrukwekkend dan preventieve geneeskunde. Maar het is minstens even belangrijk. Het stelt ons in staat om ziektes sneller op te sporen, waardoor patiënten beter worden geholpen. Hoe sneller je weet wat er mis is, hoe sneller je kan ingrijpen en hoe meer kans op genezing. De geneeskunde wordt ook meer gepersonaliseerd: we kunnen behandelingen steeds beter afstemmen op de specifieke situatie en noden van patiënten. Dit leidt tot effectieve behandelingen, minder foute of onnodige therapieën en minder antibioticaresistentie."

Wat Novosanis betreft, ziet de toekomst van geneeskunde er alvast gezond uit.

Ondernemen met een Hoek Af

Vanessa Vankerckhoven is één van de ondernemers die terug te vinden is in het Hoek Af-boek van Eric Kenis. Hoek Af organiseert ook regelmatig workshops en roadshows vol leerinhouden vanuit de expertise van ondernemers met een hoek af.

Om op de hoogte te blijven van de Hoek Af experiences, kunt u terecht op www.hoek-af.be/roadshow

Hebt u ook een Hoek Af?

Droomt u ervan om uw eigen zaak te starten en zelfstandige te worden?