Starters

Valkuilen waar je als starter op moet letten

Je staat te popelen om je droom waar te maken: een eigen zaak beginnen. Maar twijfel houdt je voorlopig tegen om de stap te zetten. Dat is heel normaal, er zijn nu eenmaal risico's aan verbonden: van het financiële aspect tot je privéleven. Hier zijn 3 valkuilen waar je op moet letten:

1. Is je idee levensvatbaar?

Ontstond bij jou de kriebel om te ondernemen toen dat geniale idee in je opkwam? En tovert deze herinnering spontaan een glimlach op je gezicht? Die flashback is een teken dat je op de goede weg zit. Om zeker te zijn, heb je een sterk business plan nodig. In dat plan maak je naast doelstellingen en een financieel plan ook een marktanalyse op.

Je business plan is de rode draad voor je onderneming. Het is het draaiboek waarop je terugvalt in de opstartfase, maar ook een handige leidraad als je al even 'up and running' bent. Schrikt zo’n plan opstellen je af? Dan helpen deze  concrete tips. En met de Business Idea Calculator, kom je te weten of je idee succesvol kan zijn.

Tip

Bij steeds meer succesvolle ondernemers heerst de overtuiging dat geluk automatisch leidt tot succes. Hoe je dat geluk in je ondernemingsplan integreert?

  • Zorg dat je je passie volgt in je ondernemingsplan, want dat maakt je gelukkig. Het is de grootste motivator en straalt rechtstreeks af op je klanten en (eventuele) werknemers.
  • Gelukkige werknemers zijn geëngageerde werknemers. Zij gaan met plezier 'the extra mile' en zorgen voor tevreden klanten
  • Gelukkige klanten zijn trouwe klanten, die ambassadeur van je zaak worden.

2. Financiële risico's voor ondernemers

Ondernemen is voor jou niet zomaar kostwinning. Het is een manier om te doen wat je gelukkig maakt. Toch is financieel evenwicht, zeker als starter, belangrijk. Met enkele vuistregels vermijd je onnodige zorgen op dat vlak. In de eerste plaats moet je het break-even punt van je onderneming kennen. Of anders gezegd: weten hoeveel inkomsten je nodig hebt om alle kosten te dekken.

Een tweede gouden raad: volg je facturen nauwkeurig op. Opdrachtgevers die te laat of zelfs niet betalen, zijn een bedreiging voor dat financieel evenwicht. Maak daarom meteen werk van een scenario voor het invorderen van onbetaalde facturen.

Tip

Werk vanaf dag één met dezelfde, heldere betalingstermijn en stel automatische betalingsherinneringen in.

3. De impact op je privéleven

Als zelfstandige is de scheidingslijn tussen werk en privé niet altijd even duidelijk. In de eerste plaats financieel. Door op voorhand goed na te denken over de juridische vorm van uw onderneming, schat je meteen goed in wat de impact kan zijn op je persoonlijke bezittingen en die van je gezin. Veel starters kiezen voor een eenmanszaak, omdat het een vrij eenvoudige rechtsvorm met weinig regels is. Maar het nadeel ervan: geen duidelijke splitsing tussen het eigen vermogen en dat van de zaak. Met andere woorden: ook je eigen vermogen kan aangesproken worden om schulden af te lossen.

Daarnaast is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen je werk- en  privéleven. Je wil tenslotte op beide fronten volop kunnen genieten. Probeer daarom te werken met duidelijke afspraken en bepaal je grenzen. Zo vermijd je dat de agenda van je onderneming ook je privéagenda gaat bepalen.

Tip

Er zijn verschillende verzekeringen. Hiermee beperk je het risico tot een minimum.

Klaar om te starten als ondernemer?