Starters

18 juli 2019

Hoe starten als ondernemer? 5 dingen om meteen werk van te maken:

U wil ondernemen en staat op het punt om de grote stap te zetten? Gefeliciteerd! Als starter hebt u waarschijnlijk een heleboel vragen en is het soms moeilijk om door het bos de bomen te zien. ING schotelt u daarom alvast 5 dingen voor om meteen werk van te maken. Een vlotte opstart gegarandeerd!

1) Een plan van aanpak

Als beginnende ondernemer wil u wellicht meteen aan de slag gaan, dat begrijpen we. Maar het spreekwoord zegt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Daarom begint u best met het uitstippelen van een plan van aanpak. We raden iedere ondernemer dan ook aan om een aantal elementen op papier te zetten:

 • Uw activiteit, duidelijk afgelijnd
 • Mogelijke kansen of bedreigingen
 • Uw professionele doelstellingen - zowel qua persoonlijke ontwikkeling als op financieel vlak
 • Uw markt: zo weet u op welke klanten u zich best richt
 • Uw businessmodel: zodat u zekerheid hebt over hoe u inkomsten kan genereren

2) Uw eigen website

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch vergeten veel ondernemers het belang van een eigen professionele bedrijfswebsite. En dat is anno 2018 uw digitaal uithangbord of visitekaartje. Want hoe moeten potentiële klanten, leveranciers of partners u terugvinden om zaken met u te doen?

Akkoord, een website kan een duizelingwekkend prijskaartje hebben. Maar in principe maakt u het zo duur als u zelf wil. Zo kunt u probleemloos en aan een redelijk tarief een eigen website in elkaar boksen met tools die u online kan vinden.

Bovendien is het interessant om een uniek bedrijfslogo te hebben. Zo verhoogt u de herkenbaarheid van uw onderneming via alle digitale kanalen die u inzet.

3) Uw eerste klanten

Hoelang het dan uiteindelijk duurt voordat die eerste klanten binnenkomen? Dat hangt af van de sector waarin u actief bent. Toch raden we u aan hier tijdig werk van te maken.

Enkele handige tips om snel potentiële klanten te vinden:

 • Bezoek relevante evenementen in uw sector
 • Registreer uw profiel op business websites
 • Trek uw stoute schoenen aan en stel uw diensten voor in co-working spaces
 • Snuif inspiratie op bij collega-ondernemers en vraag hoe zij het aanpakken

4) Een goede boekhouder

Ondernemen heeft ook een minder prettige kant: financiën beheren. Hoeven we het belang van een goede boekhouder zelfs nog te onderstrepen? Door met de juiste expert in zee te gaan is het kostenplaatje van een zelfstandig beroep geen zure pil om te slikken.

Tip: kies eventueel voor een boekhouder die ook fiscaal advies geeft. Zo weet u wat u mag verwachten van de belastingdienst.

5) Gestructureerde administratie

Betaalbonnetjes, gegevens van uw klanten, attesten, … : als starter kan het een titanenwerk zijn om uw administratie goed bij te houden. Een boekhouder is daarvoor een goed begin, maar er zijn natuurlijk een aantal administratieve taken die u zelf moet volbrengen:

 • Opmaken en versturen van facturen
 • Opvolgen van te innen facturen
 • Uitvoeren van betalingen (tenzij u een volmacht geeft aan uw boekhouder)

Hoe u structuur brengt in uw administratie?