Starters

31 maart 2016

Een eigen zaak starten: hoe begint u eraan?

Werken voor eigen rekening is aanlokkelijk. Maar het is ook een avontuur dat u stap voor stap moet voorbereiden. Met een stevige planning geeft u uw zaak alvast een bloeiende start.

Voelt u de drang naar zelfstandigheid?

32% van de jongeren die zelfstandig worden, doen dat om hun eigen baas te zijn. Wat drijft u? Neem vooraf uitgebreid de tijd om u goed in te lichten. Want aan het statuut van een zelfstandige zijn verschillende verplichtingen verbonden: fiscaal en boekhoudkundig, maar ook administratief. Bovendien moet u beseffen dat uw inkomsten afhangen van uw prestaties. U beschikt dus niet over een vast loon. Maar hoe harder u werkt, hoe meer u verdient!

Zelfstandige worden: een handleiding

Kunt u de lokroep van de zelfstandigheid niet weerstaan? Ga dan na of u aan alle voorwaarden voldoet. Niet iedereen mag zich zomaar als zelfstandige vestigen. U moet 18 jaar zijn, beschikken over burgerrechten en uw kennis van het bedrijfsbeheer aantonen. Daarbovenop is de toegang tot bepaalde beroepen gereglementeerd. Dus droomt u ervan om verwarmingstechnicus of brood- en banketbakker te worden? Of wilt u een juridisch beroep uitoefenen? Dan moet u daar specifiek voor opgeleid zijn. Denk ook na over uw statuut: zelfstandige of vennootschap? Als hoofd- of bijberoep? Kies wat voor u het meest geschikt is!

Zal mijn bedrijfsidee succes hebben? Doe de test!

U wilt zelfstandig ondernemer worden en hebt een idee om uw zaak op te starten? De Business Idea Calculator geeft u een eerste financiële inschatting en vertelt u of het loont om uw idee verder uit te werken. U moet enkel wat gegevens invullen.

Uw administratieve citytrip

Gaat u effectief als zelfstandige aan de slag? Dan is het nu tijd voor een beetje administratie. Eerst en vooral opent u een professionele bankrekening. Vanaf dan laat u zich helpen. Als u uw eigen vennootschap opricht, gaat u langs bij de notaris om een oprichtingsakte te laten opstellen. De volgende stop is het ondernemingsloket. Daar handelt u in één keer alle formaliteiten af die de overheid van u vraagt. U kunt er ook uw btw-nummer aanvragen.

En om uw administratieve uitstap in schoonheid te beëindigen, sluit u zich aan bij een sociaal verzekeringsfonds en een ziekenfonds. Klaar is kees!