Rol van ING:
  • Joint Financial Advisor to the Sellers
  • Sole Financing Provider
  • Reference shareholder
 

Luc De Mey

CEO van Cmosis

 

CMOSIS vindt nieuwe eigenaar die intensieve groei wil verderzetten

Technologiebedrijf CMOSIS ontwerpt en produceert beeldsensoren voor digitale camera's en vele andere toepassingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in sensoren op maat en won onder meer de IWT innovatie-award van de Vlaamse overheid. Op goed vijf jaar tijd steeg de omzet vanuit het niets naar 38 miljoen euro. Intussen is CMOSIS grotendeels in handen van de Amerikaanse private equity investeerder TA Associates. Verdere groei was de reden voor die overname. CMOSIS wordt nu geleid vanuit een grow and buy-strategie met de komst van overnames die de sterke organische groei aanvult.

De uitdaging van CMOSIS: sneller dan voorzien een overnemer vinden die het bedrijf verder wil doen groeien

In 2009, twee jaar na de oprichting van de onderneming, werd de aandeelhoudersstructuur van CMOSIS uitgebreid met participaties van onder meer Capital-E Partners, Participatie Maatschappij Vlaanderen en ING Corporate Investments. "Private equity neemt dergelijke participaties meestal met een horizon van vijf tot zes jaar, dus we wisten dat we op termijn naar nieuwe eigenaars moesten zoeken", zegt CEO Luc De Mey.

Dat verliep echter sneller dan voorzien. Luc De Mey: "Vanaf maart 2012 hebben we spontane overname-aanbiedingen gekregen. We werden groter, namen marktaandeel en zo zijn we beginnen opvallen. Tegen het einde van dat jaar hebben de hoofdaandeelhouders beslist om naar een georganiseerd proces te gaan."

De oplossing waar CMOSIS voor koos: een adviseur die de overname kon begeleiden vanuit zijn grondige marktkennis

CMOSIS sprak ING aan om hen daarbij te begeleiden. Daarmee kreeg ING een derde belangrijke rol binnen de onderneming. Naast aandeelhouder was de bank namelijk huisbankier en nu dus ook adviseur voor de overname. "We zijn niet zomaar naar ING gestapt om hen de overname te laten begeleiden. Verschillende anderen hebben ook concrete dossiers ingediend waaruit we een selectie hebben gemaakt", aldus Luc De Mey. Uiteindelijk koos CMOSIS voor ING Corporate Finance wegens bewezen successen uit het verleden en hun zeer grondige, praktische kennis van de markt waarin CMOSIS actief is.

Voordien verzorgde ING Commercial Banking al de operationele bancaire activiteiten voor CMOSIS. "Een paar andere aandeelhouders en ikzelf hebben een lange traditie van samenwerking met ING. Ze zijn echt onze huisbankier en in al die jaren hadden we geen redenen om daaraan te twijfelen."

Het grootste deel van zijn groei heeft CMOSIS zelf gefinancierd. "We doen veel design op maat en vragen serieuze voorschotten op dergelijke projecten. Daardoor zat onze cashplanning goed en was er geen extra financiering nodig", zegt Luc De Mey. Wanneer Leica echter een grote bestelling plaatste, moest CMOSIS op zoek gaan naar een paar miljoen om de aankoop van grondstoffen te kunnen financieren. Het werd een straight loan bij ING die tijdens het grootste deel van 2013 heeft gelopen. Luc De Mey: "Alweer zorgde ING voor de financiering. We kozen voor hen omdat het zo vlot verliep. De onderhandelingen waren snel afgerond omdat de kwaliteit van ons management en ons bedrijf zeer positief scoorden bij ING. Alle administratieve werk hebben zij voor hun rekening genomen en wij konden verder met ons groeibedrijf."

Voordelen voor CMOSIS: de minimale impact van het overnameproces op het dagelijks management van een snelgroeiende onderneming

ING schermt het management af en dat apprecieert Luc De Mey ten zeerste: "Wij moeten een bedrijf leiden dat ontploft qua groei, we moeten het verkopen en tegelijk geloofwaardig blijven voor de medewerkers dat er continuïteit zal zijn. Dat lukt alleen als wij bezig kunnen blijven met het essentiële van de dagelijkse werking en daar heeft ING ons bijzonder goed in begeleid."

Het overnameproces werd dan ook grotendeels geleid door ING Corporate Finance dat wereldwijd op zoek ging naar kandidaten. Iets meer dan tien geïnteresseerden werden weerhouden, zowel financiële als industriële kandidaten, waaronder ook concurrenten van CMOSIS. "ING was heel sterk in de begeleiding van het verkoopproces. Bijna al het werk bij het uitbouwen van de data room hebben zij gedaan. De hele overname was voor ons een veel lichter proces dan we hadden voorzien. Met iemand anders hadden we wellicht zelf veel meer tijd aan de overname moeten spenderen."

De overname door TA Associates was begin 2014 afgerond. Bij die verkoop is er een zeer serieuze meerwaarde gerealiseerd. Luc De Mey: "De partijen hebben afgesproken dat we geen details vrijgeven, de overnameprijs lag in ieder geval hoger dan gangbaar." De overnamedeal is ook meegefinancierd door ING Acquisition Finance en dat heeft zeker geholpen om alles vlot te doen verlopen. "Van onze nieuwe eigenaar TA Associates weet ik dat ING het snelst en meest pragmatisch gereageerd heeft op hun vraag naar financiering, dus ook dat onderdeel was heel vlug afgerond."

Momenteel heeft CMOSIS één nieuwe belangrijke aandeelhouder en met de huidige bedrijfsplannen is dat een voordeel. "TA Associates investeert alleen in winstgevende groeibedrijven met nog meer groei als objectief. Ze hebben ook de middelen om acquisities te betalen en daar zijn we druk mee bezig. Voor ons is het gemakkelijker om verder te groeien met zo'n aandeelhouder die zich niet bezighoudt met het operationele en alleen kijkt naar de middellange termijn", besluit Luc De Mey.

ING is de huisbankier van CMOSIS gebleven en heeft er voorlopig geen uitzonderlijke dossiers lopen. Met de geplande overnames kan daar natuurlijk verandering in komen.

 

Andere managers aan het woord

 

Marc Brisack
Michèle Delvaux
Stéphanie Vanden Broecke

Lees het artikel

 

Fabrice Heughebaert

Lees het artikel