Duvel Moortgat
Deal amount:
  • Delisting from Euronext Brussels of the 126 million euros free float of Duvel Moortgat
  • Acquisition financing for Hopinvest and Fibemi of 126 million euros
  • Revolving credit facility for Duvel Moortgat of 72 million euros
ING's role:
  • M&A Advisor for the bidders
  • Sole Provider Acquisition Facilities for the bidders
  • Coordinator & BMLA Revolving Credit Facilities for Duvel Moortgat NV

Andere managers aan het woord

Michel Moorgat  

Michel Moortgat

CEO van Duvel Moortgat

Onderschat de zaken niet en laat je omringen door de nodige experten 

Duvel Moortgat is een van de belangrijkste Belgische brouwerijgroepen. In 1999 trok de groep naar de beurs. In 2012 besliste de familie Moortgat echter om het bedrijf van de beurs te halen. Hierbij kon ze rekenen op de steun van ING die de delisting begeleidde en de volledige financiering hiervoor organiseerde. Naast de overnamefinanciering werd ook een wentelkrediet opgezet, gespreid over 3 banken, dat voortaan de activiteiten van Duvel Moortgat financiert.

Brouwerij Duvel Moortgat heeft de voorbije 15 jaar een actieve groeistrategie gevolgd. De groep nam een aantal kleinere collega’s over, onder meer de brouwerijen Liefmans, Achouffe en De Koninck. Tegelijk breidde ze haar werkgebied ook geografisch uit, met bv. een participatie in een Tsjechische brouwerij en een overname in de VS. Begin dit jaar verliet Duvel Moortgat de Brusselse beurs. “We hebben de beursnotering niet nodig om verder te groeien”, zegt Michel Moortgat, CEO van de groep.

Duvel Moortgat is een lang verhaal. Letterlijk. “We zijn al de vierde generatie”, vertelt Michel Moortgat. Toen hij in 1998 samen met zijn broer Philippe de leiding over de brouwerij kreeg, werden ze dan ook met een versnipperd aandeelhouderschap geconfronteerd. “Er moest iets gebeuren.”

Samen met zijn broers Philippe en Bernard kochten ze in verschillende stappen de meeste andere familiale aandeelhouders uit. De 3 trokken hun belang in de Duvel-groep op van 25% naar 88%. Ook hun achternicht Veerle Baert bleef aandeelhoudster en ging met de 3 broers in zee. Ze hadden grote plannen met de onderneming en ze plaatsten dan ook een kwart van de aandelen op de Brusselse beurs. Hun doelstelling: professionaliseren door diversificatie en groeien door internationalisering.

Hun groeistrategie was dus tweevoudig. De groep moest minder afhankelijk worden van het succesproduct Duvel en van de Belgische thuismarkt. “Duvel blijft ons paradepaardje en de Belgische markt is nog altijd goed voor ruim de helft van de omzet, maar we wilden toch diversifiëren”, zegt de CEO.

Voor de internationalisering verkoos Duvel Moortgat een tegendraadse aanpak. De wereldmarkt voor bier groeit nog met goed 2% per jaar, maar dan vooral in de nieuwe groeilanden. In zogenaamde ”mature” bierlanden – met een consumptie van 80 tot 100 liter per capita per jaar – is er een stabilisatie of zelfs wat terugloop. “Toch hebben we gekozen voor expansie in die mature markten”, zegt Michel Moortgat. “Omdat de bierconsumptie daar verschuift. Er wordt misschien minder bier gedronken, maar de kenners kiezen veel vaker voor speciale bieren. En dat is ons vak.”

Duvel Moortgat zette verkoop-, distributie- en marketingstructuren op in Nederland, Frankrijk, het VK en de VS. De groep telt vandaag 800 medewerkers. Daarvan werken er 90 in de VS, 25 in Nederland en nog eens 25 in Frankrijk. Ondertussen is er ook al een team van 30 mensen aan de slag in China.

Duvel blijft het uithangbord van de groep. Maar de voorbije jaren zijn er een reeks bieren bijgekomen. Vedett kreeg een tweede leven, maar de brouwersgroep ging ook Maredsous promoten, nam Brasserie d’Achouffe over, werd partner in de Tsjechische brouwerij Bernard, kocht de Amerikaanse brouwerij Ommegang en werd eigenaar van Brouwerij Liefmans en Brouwerij De Koninck.

“We hebben meer dan 10 jaar getimmerd aan onze strategie”, zegt Michel Moortgat. “Met succes: de omzet steeg van 30 naar 180 miljoen euro, en de cashflow is gevolgd.”

Merkwaardig genoeg speelde de beursnotering in dat verhaal geen rol van betekenis. “We hebben tot onze verbazing vastgesteld dat we voor onze groeistrategie nooit een beroep op de beurs hebben gedaan”, vertelt de CEO. “We zijn geen enkele keer geld gaan ophalen voor onze expansie. We waren bovendien een small cap in een klein beursland, met een free float van 25%. Voor institutionele beleggers waren we niet liquide genoeg. We hadden wel de kosten, en niet de voordelen van een beursnotering.”

Begin 2013 kochten de 3 broers en hun achternicht daarom de genoteerde aandelen terug. “Alles bij elkaar hebben we een goed parcours gereden: van een startkoers van 35 euro naar een terugkoop aan 95 euro. Iedereen heeft de kans gehad op een meerwaarde”, zegt Michel Moortgat. Al was het geen rit in rechte lijn naar boven: in een bepaalde periode zakte de koers zelfs even tot 15 euro. “Dat vonden we een bizarre wereld. De onderneming groeide, maar de waarde van het aandeel ging naar beneden …”

De beslissing om de beurs te verlaten, werd niet in één nacht genomen. “Collega-ondernemers spraken me er regelmatig op aan: “Michel, wat doe jij toch op de beurs?”, vroegen ze dan. De jongste jaren zagen we verder dat een aantal andere bedrijven uit de beurs stapten. En toen kwamen enkele bankiers polsen of we in een delisting geïnteresseerd waren.”

Het terugkoopbod werd een van de grootste operaties van het jaar op de Brusselse beurs. Het bod kostte 125 miljoen euro. De financiering daarvoor werd geleverd door ING, die het krediet bij twee andere banken herplaatste.

Michel Moortgat blijft tevreden over de bijna 14 jaar beurservaring. “De introductie heeft ons verplicht om kordaat en versneld te professionaliseren. Als ik moest herbeginnen, zou ik dezelfde keuze maken.”

Maar hoe ziet de groep nu het vervolg van haar strategie? Michel Moortgat: “De groei komt steeds meer uit het buitenland. Daar gaan we dus meer op inzetten. We zullen zeker overwegen om meer bieren in het buitenland te brouwen. Dan denk ik niet aan Duvel, maar aan andere speciale bieren. En in ieder geval zullen we die groeistrategie stapsgewijs uitvoeren, volgens een ritme dat we aankunnen. We hebben ondervonden dat 15% op 1 jaar een maximum is – zowel voor management, als voor productiecapaciteit, commercialisering, aanwervingen. Je moet je limieten kennen.”

Voor de financiering van die groei rekent Moortgat op klassieke leningen, waar nodig aangevuld met bedrijfsobligaties. “Duvel Moortgat heeft een goede solvabiliteit, een goede reputatie en een uitstekende relatie met haar bankiers. Ik denk dat het een goed moment is om schulden aan te gaan. We zullen blijven groeien.”

Andere managers aan het woord

Stefaan Gielens  

Stefaan Gielens

Lees het artikel

Lucas Barry  

Lucas Barry

Lees het artikel