Online veiligheid

10 juli 2016

Herinnering: veilig internetten op vakantie


Veel mensen kunnen niet meer zonder internet op vakantie. We laten onze familie en vrienden graag in realtime meekijken naar dat witte strand, die kleurige cocktail of die prachtige waterval. Dat doen we door onze vakantiekiekjes te delen op sociale media of via videogesprekken. Als het kan, via een gratis wifihotspot om de kosten voor ons buitenlandse internetverbruik te drukken. Maar dat is niet zonder risico’s…

Gratis wifi: niet vrij van gevaren

Wifi hotspots zijn berucht voor hun zwakke beveiliging. Een vals wifi netwerk is snel opgezet en vereist maar weinig technische kennis. Hoe zorgt u ervoor dat u tijdens uw vakantie veilig surft? Hoe voorkomt u dat uw toestellen besmet worden?  Met deze 6 tips helpen we u verder:

  1. Zet uw wifi uit of zorg dat uw toestel enkel verbinding kan maken met een netwerk dat u zelf kiest. Zo bent u zeker dat u een beveiligde verbinding hebt. Laptops, tablets en smartphones zijn immers meestal zo ingesteld dat ze de draadloze netwerken die ze al gebruikten, herkennen en er de volgende keer automatisch mee verbinden. Die ‘bekende’ netwerken kunnen door criminelen misbruikt worden om u te verbinden met een vals netwerk. De gegevens (bijvoorbeeld wachtwoorden) die u invoert kunnen dan onderschept worden of u kunt terechtkomen op websites die virussen verspreiden.

  2. Vermijd wifi-verbindingen zonder wachtwoord. Iedereen kan de draadloze signalen oppikken en zodra u bent aangemeld, blijft u communiceren via een onbeveiligde verbinding. Wist u trouwens dat degene een wifi toegang ter beschikking stelt, zicht heeft op de gegevens die via die router gaan? Surf dus enkel via een beveiligd wifi netwerk.

  3. Gebruik geen publieke computers in een hotel of internetcafé. De kans is groot dat deze computers besmet zijn met malware die uw persoonlijke gegevens proberen te onderscheppen. Als u toch een publieke computer nodig hebt, gebruik dan geen diensten waarvoor u zich moet aanmelden met een wachtwoord.

  4. Beveilig uw toestellen met een antivirusprogramma of een beveiligingsapp. Zo weert u virussen en spyware en beschermt u zich tegen hackers of een netwerkaanval. Update voor uw vakantie uw toestellen, toepassingen en antivirussoftware zodat u over de laatste versies beschikt.

  5. Gebruik 3G of 4G om uw bankrekening na te kijken, online betalingen te doen of belangrijke gegevens te versturen. Dat is veel veiliger dan een wifi hotspot.

    Goed om te weten

    U betaalt geen extra kosten meer wanneer u in een ander Europees land op internet surft. De Belgische tarieven blijven van toepassing. Wel zijn er surflimieten: win daarom informatie in bij uw provider om te voorkomen dat u de datalimieten overschrijdt! Ook is het goed om te weten dat u uw dataverbruik op de voet kunt volgen via de mobiele app van uw provider.


  6. Check of de websites waarop u surft beveiligd zijn. Dat ziet u als de URL of adresbalk een slotje toont en begint met https:// .

Verloren of gestolen toestellen?

Beveilig uw toestellen

Laat uw toestellen tijdens uw vakantie niet achter in uw hotelkamer of op een zichtbare plaats in uw wagen. Dat zou u in uw dagdagelijkse leven ook niet doen. Gebruik een kabelslot voor uw laptop en zorg dat uw toestellen beveiligd zijn met een sterk wachtwoord. Als uw toestel dan verloren of gestolen is, kan niemand aan de informatie die erop staat.

Vindt u het niet eenvoudig om sterke wachtwoorden te bedenken en te onthouden? U kunt ook kiezen voor een ‘wachtzin’. Een zin is veiliger en eenvoudiger om te onthouden. Lees er meer over in dit artikel .

Verlies uw toestellen niet uit het oog

De kans dat uw toestel wordt gestolen is veel kleiner dan de kans dat u het toestel verliest. Kijk dus regelmatig na of u uw mobiele toestellen nog hebt, bijvoorbeeld na de controle in de luchthaven, als u uit een trein of taxi stapt of een restaurant of hotel verlaat.

Maak een back-up van uw toestellen

Met een back-up hebt u altijd een kopie van uw data als er iets gebeurt. Kijk voor uw vakantie na wat u niet nodig hebt en verwijder alle overbodige informatie. Dan is de impact minder groot als uw toestellen verloren raken of gestolen worden. Veel mobiele toestellen hebben een ingebouwde functie waarmee u uw toestel vanop afstand kunt terugvinden en wissen als u het kwijt raakt. Zorg dat deze functie aanstaat.

Tot slot wensen we u alvast een prettige veilige vakantie. Laat de smartphone, tablet of laptop ook af en toe eens aan de kant en geniet.

Controleer regelmatig of u goed beveiligd bent