Mijn nieuws

21 januari 2016

Investment Strategy Flash

Een woelige start van het beursjaar

Beste belegger,

Om u op de hoogte te houden van de belangrijkste evenementen in de financiële markten, biedt ING u een “Investment Strategy Flash” aan.

  • China en olie zorgen voor een woelige start van het beursjaar
  • Hoge volatiliteit kan nog even aanhouden en zet aan tot voorzichtigheid
  • Economische fundamenten blijven solide voor de Westerse wereld
Wat is er aan de hand?

Het is sinds 1999 geleden dat het beursjaar nog zo turbulent van start ging. De beurscorrectie waarmee China het jaar begon is overgeslagen naar Europe en de VS. De volatiliteit op de Europese beurs EuroStoxx 50 steeg de afgelopen weken met 22%.

Deze bruuske stijging van de volatiliteit is, net zoals in augustus vorig jaar, toe te schrijven aan China die haar munt verzwakt om zodoende de economische groeivertraging in te tomen. De aanhoudende groeivertraging van de grote energieverbruiker China drukt ook op de olieprijs en andere grondstoffenprijzen. De geopolitieke spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran spelen de financiële markten eveneens parten en het feit dat de Amerikaanse centrale bank een renteverhoging doorvoerde in december (de eerste verhoging sinds 2006) zorgt voor nerveuse reacties bij beleggers.

De financiële markten zijn momenteel zeer gevoelig voor een onverwachte externe schok (in het jargon ook omschreven als ‘Black Swan’), die het herstel van de wereldeconomie op losse schroeven zet. Wat bijvoorbeeld als de olieprijzen plots zouden stijgen als gevolg van een escalerend gewapend conflict met Islamitische Staat (IS)? Of wat indien één van de groeilanden in een schuldencrisis verzeild geraakt? Of één van de belangrijkste grondstoffenhandelaren failliet zou gaan? Of de Chinese economie een harde landing zou kennen…

Wat is onze mening?

Ons scenario van gematigde wereldwijde economische groei blijft overeind. Voorlopig geloven we niet dat bovenstaande elementen het herstel van de wereldgroei zullen onderuithalen. We wijzen hiervoor bijvoorbeeld naar de jobcreatie in de VS en het stijgende ondernemersvertrouwen in de Eurozone. Ook aan het feit dat de zwakke olieprijs een extra steun kan bieden aan het Westerse consumptiegedrag. De omstandigheden zetten ons wel aan tot voorzichtigheid.

Zonder in overdreven pessimisme te vervallen zijn we van mening dat de ratio risico/return voor aandelen in 2016 minder aantrekkelijk zal zijn dan de vorige jaren. De tijd dat we van de kleinste dip in de beurskoersen konden profiteren om aandelen te kopen, lijkt voorbij. Het ondersteunend beleid van de grootste centrale banken en de ruime aanwezigheid van liquiditeit in het financieel systeem volstaan niet langer om plotse opstoten van de volatiliteit in toom te houden.

Het is in dat kader dat we besloten hebben om onze positie in aandelen te onderwegen. Binnen het aandelencompartiment behouden we onze regionale voorkeuren (voorkeur voor aandelen uit de eurozone of Japan) en concentreren we ons op bedrijven met de gezondste balansen die een duurzame dividendgroei bieden. In de huidige omgeving zal onze beleggingsstrategie gekenmerkt zijn door wellicht nog meer tactische bewegingen op korte termijn.

Uw ING-adviseur blijft tot uw beschikking om uw vragen te beantwoorden.


Thierry Masset
Chief Investment Officer