Economie

14 augustus 2017

Monthly Economic Update


Elke maand nemen onze economisten de macro-economische situatie onder de loep. Daarbij analyseren ze de impactvolle gebeurtenissen van de afgelopen maand en bespreken ze de mogelijke gevolgen.

Wat te onthouden voor deze maand?
Een kwestie van leiderschap

De moeilijkheden in verband met de hervormingen van de gezondheidszorg en de belastingverlaging die President Trump wil doorvoeren en de risico’s voor de economie in Groot-Brittannië door de Brexit zijn welbekend. Het lijkt echter dat er ook elders politieke problemen aan het opborrelen zijn. In Japan is President Abe steeds kwetsbaarder, terwijl aankomende verkiezingen in Europa en een mogelijk onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië voor onzekerheid zorgen. Dit legt meer focus op de mogelijke reactie van centrale banken. De aankomende Jackson Hole conferentie zou er kunnen op wijzen dat het beleid voorzichtig blijft.

Wat moet u onthouden?
  • In de VS lijkt de belastinghervorming de prioriteit, maar het verhogen van het plafond van de schuld om zo een ‘government shutdown’ te voorkomen wordt de eerste taak na de zomer
  • Het oude continent is op weg naar 2% groei voor 2017, maar politieke onzekerheid kan terugkeren na de zomer
  • De EUR/USD wisselkoers is hoger dan 1,15 gedreven door positief sentiment en lage liquiditeit in de markt.

Ontdek de volledige analyse hier (pdf).

Meer info?

Volg onze economische updates op onze pagina.