Woning

10 december 2019

Een duurzame woning: goed voor het milieu en voor je portemonnee.

U wilt de impact van uw woning op het milieu verminderen. Maar waar te beginnen? Waar moet u op letten? En hoe financiert u het verduurzamen van uw woning? Hier vindt u alles wat u moet weten.

Een onderzoek van VUB-onderzoekers Willy Baeyens en Hubert Rahier toont aan dat het potentieel van hernieuwbare energie in ons land zeer groot is. We moeten als burgers echter mee aan de slag, want bijna 20% van alle C02-uitstoot is afkomstig van onze woningen.

In dit artikel geven we je een stappenplan om je woning duurzamer te maken. Zo beperk je het energieverbruik en de C02-uitstoot van je woning én bespaar je fiks op je energiekosten.

Wat zijn de grootste energievreters?

Er zijn veel mogelijkheden om je woning duurzamer te maken: extra isolatie, energie-efficiënte ramen, een warmtepomp, zonnepanelen, … Maar waarmee begin je?

Het antwoord is simpel: bij de grootste verliespost. Gaat de meeste energie verloren via je muren, je dak, je ramen of is het eerder tijd voor de vervanging van je oude gaskachel of cv-ketel?

Een energieaudit door een energiedeskundige maakt duidelijk waar de zwakke plekken in je huis zitten. Zo weet je meteen waar, hoeveel en op welke manier je energie kan besparen.

Hoe financier ik mijn investering in een energie-efficiënte woning?

Elke investering in energie-efficiënte maatregelen voor je woning brengt op termijn geld op. Toch zet lang niet iedereen de stap omdat de initiële investering te hoog is.

Er bestaan nochtans verschillende manieren om de installatiekosten te financieren:


Je kan ook genieten van heel wat premies van de regionale en lokale overheden:


Wens je meer te weten over duurzaam renoveren? Lees al onze artikels over duurzaam wonen.


Ontdek ook hoe de leningen van ING je helpen bij de financiering van je duurzaam renovatieproject.