Kaarten en betalingen

Betaal snel, gemakkelijk, veilig en... contactloos

Philippe Hollander

Philippe Hollander

Net zoals uw debetkaart beschikt uw nieuwe ING-kredietkaart over de NFC-technologie (Near Field Communication), zodat u contactloos kunt betalen. Kleine aankopen betaalt u snel, makkelijk en veilig, zonder uw pincode in te voeren.

Snel en supergemakkelijk

1.     Vraag aan de handelaar of u met een kredietkaart kunt betalen.

2.     Momenteel aanvaardt al meer dan 80% van de terminals contactloze betalingen. Als u niet weet hoe u met uw kaart contactloos kunt betalen, vraag het dan gerust in de winkel. Zij zullen het met plezier laten zien.

3.     Houd uw kaart enkele seconden tegen de betaalterminal. Zorg ervoor dat u de kaart op niet meer dan 4 cm van de terminal houdt.

4.     Hebt u de ‘biep’ gehoord? Dan is het betaald!

Een sterk beveiligd betaalmiddel

We stelden enkele vragen aan Yves Lalieu (Digital Security Officer bij ING) over contactloos betalen en de misverstanden die erover bestaan. Wees gerust, uw betalingen zijn in goede handen.

Kan ik de contactloze functie op mijn kaart deactiveren?

Yves Lalieu: "Contactloze transacties worden door hetzelfde beveiligde netwerk beheerd als klassieke transacties. Het is dan ook niet mogelijk om de functie contactloos betalen op uw kredietkaart te deactiveren. Dat zou trouwens geen zin hebben.”

Is het waar dat een oplichter met een draagbare terminal op zak tot 50 euro kan stelen zonder dat ik het merk, gewoon door langs me heen te lopen?

Y. L.: "Contactloos betalen is een eenvoudige, snelle en vooral ook totaal veilige technologie. Dat een oplichter geld van u zou stelen, gewoon door een betaalterminal in de buurt van uw kaart te houden, is om meerdere redenen onwaarschijnlijk:

Om contactloos te betalen, moet u uw kaart heel dicht (op een afstand van 2 tot 4 cm) bij de betaalterminal houden. De kans is dus heel klein dat iemand dat onopgemerkt kan doen, vooral op een openbare plaats.

Bovendien zijn betaalterminals die contactloze betalingen aanvaarden niet vrij te koop. Het is niet mogelijk om er één te kopen in het gewone handelscircuit. En tot slot wordt elke betaalterminal geregistreerd zodat elke geldtransactie met 100% zekerheid kan worden getraceerd. In geval van een frauduleuze transactie zou de fraudeur dus onmiddellijk geïdentificeerd worden.”

Is het waar dat ik het risico loop tweemaal te betalen als ik mijn kaart die is uitgerust met de functie contactloos betalen niet snel genoeg wegtrek van de terminal?

Y.L.: “Bij een transactie is er communicatie tussen de kaart en de terminal. Controles worden uitgevoerd en er een unieke versleutelde code wordt verstuurd. Deze code vervalt zodra de transactie afgerond is. Dus zelfs wanneer uw kaart binnen handbereik van de betaalterminal blijft, kan uw aankoop niet tweemaal aangerekend worden.”

Stel dat ik mijn kaart verlies of dat ze gestolen wordt. Kan iemand anders er dan mijn rekening mee leegmaken via contactloze transacties?

Y. L.: "Bij verlies of diefstal van uw kaart moet uw eerste reflex zijn om Card Stop te bellen (+32 70 344 344 – 24/24 7/7). U laat uw kaart blokkeren zodat er geen transacties meer mogelijk zijn. En maak u geen zorgen: dankzij de limiet voor contactloos betalen zijn slechts uitgaven tot 50 euro mogelijk. Boven dat bedrag wordt uw pincode gevraagd.”

Dus voor u is contactloos betalen even veilig als betalen met pincode?

Y. L.: "Ik zou bijna durven zeggen dat het veiliger is, want bij contactloze betalingen loopt u niet het risico dat een indiscrete omstaander over uw schouder meekijkt om uw pincode te achterhalen."

Hoe bemachtig ik zo'n contactloze kredietkaard?

Y. L.: "Met elke nieuwe ING-kredietkaart betaalt u voortaan contactloos! U hoeft geen nieuwe te bestellen. Wanneer uw huidige kredietkaart vervalt, krijgt u automatisch een nieuwe, waarmee u contactloos kunt betalen."

"Contactloos betalen is een eenvoudige, snelle en vooral ook totaal veilige technologie."

Vlot beheer van uw uitgaven

U controleert uw betalingen van de lopende en de vorige maand via Home’Bank en via onze beveiligde apps voor tablets en smartphones. U krijgt een gedetailleerd overzicht van uw uitgaven en ziet in één oogopslag hoeveel geld er nog op uw rekening staat. Zo bent u steeds op de hoogte van uw beschikbaar saldo voor betalingen met uw ING-kredietkaart."

Limiet voor contactloos betalen

  • Tot 25 euro per transactie.
  • Wanneer het bedrag van al uw contactloze betalingen 50 euro overschrijdt, moet u uw kaart in de terminal steken en uw pincode intikken.